Nikdo neumí tak dobře poškodit čínské zájmy jako proxy partner PPF

7. 11. 2019 / Bohumil Kartous

čas čtení 3 minuty

Je doslova požehnáním, že PPF svými kroky bezelstně obnažuje podstatu problematického vztahu k totalitní Číně. Snaha "koupit" si reputaci prostřednictvím směšného daru Univerzitě Karlově vedla nejen k tomu pootočit ještě více mediální pozornost k činnosti této investiční skupiny, ale i k odkrytí snah různých čínských proxy servisních organizací relativizovat akademickou diskusi na největší české univerzitě i k dalším podobným snahám v českém univerzitním prostředí (připomeňme, že Univerzita Palackého v Olomouci zřídila tzv. Konfuciův institut, což jsou centra sofistikované propagandy podporovaná čínskou vládou na různých místech světa). Skutečně netuším, co nyní reportují čínští diplomaté domů a jakou za to sklidí "odměnu". A jak se bude dařit "Českému kreditu" (tak drze se jmenuje půjčkový brand PPF v Číně) po intervenci, která dostala jinak upozaděné téma měkké diplomacie čínské totality v zahraničí ve velkém do významné části českých médií. Možná Vladimír Mlynář skutečně stále "bojuje" za svobodu a lidská práva, jen si to dost dobře neuvědomuje. Zaslouží každopádně poděkování...

Problém PPF byl dlouhou dobu upozaděn poměrně důsledným dodržováním taktiky této investiční skupiny, jejíž hlavní zájmy se orientují na trhy s velkým bezpečnostním rizikem, nebýt v médiích. Jméno Petra Kellnera, většinového vlastníka, se dle svědectví jednoho z insiderů nesmělo objevovat v článcích týkajících se kontroverzních témat. A tak zatímco "chudák" Andrej Babiš sklízel a sklízí oprávněnou kritiku za svůj střet zájmů, za inherentní střet zájmů oligarchy autokraticky řídícího svůj politicko-komernční projekt a zastávajícího nejvyšší politické pozice, lidé reprezentující PPF si užívali relativního klidu.


To se významně změnilo. V současnosti jsou vazby mezi skupinou a zájmy kontroverzních zemí (Rusko, Čína) poměrně podrobně zkoumány, což indikuje (konečně) snahu zabývat se skutečnými problémy a ohroženími současné ČR. PPF se už těžko bude moci vrátit k původní taktice, neboť podezření, které aktivity této skupiny vzbuzují, už se podařilo medializovat. Diletanstké kroky a mediální obhajoby zástupců PPF pouze podněcují další zájem. I kdyby se vrátili zpět k mlčení, k utišení problému to nepovede. Naopak. Skupina tím může pouze podnítit dojem, že to mlčení má nějaký význam.

Zajímavé bude sledovat, jak si stratégové PPF poradí as touto situací v okamžiku, kdy evidentně chystají atak na českou společnost v podobě politicko-mediálního koglomerátu, jenž reprezentují jak akvizice mediálních titulů (Info.cz, zejména TV Nova) a politický subjekt Trikolóra, jenž kromě Klause jr. sbírá další postavy z českého politického suterénu, aby pravděpodobně vytvořil možný koaliční potenciál pro Andreje Babiše po dašlích volbách. Požehnáním bude, pokud se jim podaří další "strategickou" komunikací a konkrétními kroky přiznat mnohé ze svých reálných zájmů, jako se jim to podařilo ve věci pronikání čínských zájmů na českou akademickou půdu.

Osobně se nemohu dočkat...

0
Vytisknout
10265

Diskuse

Obsah vydání | 12. 11. 2019