Ze smlouvy o spolupráci mezi UK a Home Credit se stal během několika týdnů vyhrocený spor

Rektor UK Zima se postavil za Sinopsis

5. 12. 2019

čas čtení 1 minuta

Rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima v postu na svém facebookovém profilu jednoznačně deklaruje svou podporu projektu Sinopsis, jenž podle něj naplňuje "třetí roli univerzit" aktivně promlouvat k zásadním společenským otázkám. Reaguje tak na nátlakové pokusy společnosti Home Credit, součásti skupiny PPF Petra Kellnera, o umlčení sinologů Filozofické fakulty UK, kteří za projektem Sinopsis stojí a kteří pečlivě dokumentují totalitní praktiky Číny i aktivity PPF, která je na čínském trhu velmi aktivní a významně na něm profituje. Skupina PPF se přitom dlouhodobě snaží eliminovat kritické hlasy vůči Číně, aktivně například podporou internetových stránek Sinoskop, které mají vytvářet protiváhu kritickému hlasu akademických sinologů a přispívat tak k příznivému vnímání Číny českou veřejností.

Rektor Zima k probíhajícímu sporu:

Vyjádření k otevřenému dopisu „Braňme Sinopsis“.

Jako rektor UK velice citlivě vnímám otázku akademických svobod a společenské odpovědnosti. Tyto principy jsou pro mě osobně velice důležité a jejich porušení je pro mě nepřípustné.

Projekt Sinopsis osobně považuji za velice podnětný v rámci naplňování tzv. třetí role univerzity, a proto plně podporuji akademiky zapojené do tohoto projektu v jejich práci.

Jejich vysoká erudice je nezpochybnitelná a stejně tak i jejich svobodné právo na vyjádření svých názorů.


Vyjádření bylo uveřejněno na facebookovém profilu rektora UK.

0
Vytisknout
9898

Diskuse

Obsah vydání | 6. 12. 2019