Trump odmítá, aby USA přišly na pomoc napadené členské zemi NATO

4. 12. 2019

čas čtení 1 minuta

Další otázka: Slibujete, pokud je nějaká země, která je "delikventní", jak tomu říkáte, slibujete jako prezident USA, že je budete bránit, pokud se stanou terčem vojenské invaze?

Trump: O tom budeme hovořit dnes. A je to velmi zajímavá otázka, že. Také to závisí na tom, co je vaše definice "delikventnosti". Například, když máte zemi, která platí jen jedno procento. A některé platí méně než jedno procento. A to by neměly. Některé země platí méně než jedno procento a jsou to bohaté země. Teď vstoupíme do nového roku a ony neplatí. A vstupujeme do dalšího roku a ony neplatí. A teď se vás ptám, mají ty země povinnost zaplatit i za ty předchozí roky? Takže proč je to, že nám dluží za letošek, ale pokaždé, když nastane Nový rok, se ten dluh smaže. To není správné.


Ivo Daalder: Aby bylo jasno. Žádná členská země NATO, vůbec žádná, není "delikventní", pokud jde o výdaje na obranu. V roce 2014 přislíbily všechny členské země NATO, že budou DO ROKU 2024 vydávat 2 procenta svého HDP na obranu. Je v pořádku, pokud tohoto cíle dosáhnou dříve, ale ta dohoda je na dobu pět let od nynějška.

0
Vytisknout
5896

Diskuse

Obsah vydání | 6. 12. 2019