"Jen pár fanatiků popírá důkazy"

4. 12. 2019

čas čtení 4 minuty
V pondělí v Madridu začala klimatická konference OSN známá jako COP25, poté co byla přeložena ze Santiago de Chile, které muselo akci zrušit kvůli vlně smrtících pouličních protestů. Ještě předtím Brazílie opustila své plány pořádat tuto událost, připomínají Berna Gonzálezová Harbourová a Manuel Planelles.


"Svět nás sleduje. Je čas jednat," prohlásila v inaugurálním projevu chilská ministryně životního prostředí Carolina Schmidtová Zaldívarová. "Chceme být připomínáni jako generace, která se chovala jako pštros, zatímco planeta hořela?", zeptal se generální tajemník OSN António Guterres.

Summit svedl dohromady přes 25 000 delegátů z takřka 200 zemí v termínu 2.-13. prosince a snaží se dosáhnout dohod o tom, jak zacházet s účinky globálního oteplování a udržet je ve zvladatelných mezích.

Úřadující španělský premiér Pedro Sánchez ze socialistické strany prohlásil: "V tyto dny bude Madrid hlavním městem boje proti změně klimatu a za skutečný závazek. Ale především chce být hlavním městem dialogu a slov."

"Po léta bylo v oběhu několik verzí klimatického popírání. Dnes naštěstí jen pár fanatiků popírá důkazy," dodal. "Nikdo této výzvě nemůže uniknout sám. Neexistuje zeď, která může nějakou zemi ochránit, bez ohledu na to, jak je mocná."

"Pokud Evropa vedla průmyslovou revoluci, Evropy musí vést dekarbonizaci. V okamžiku, který se vyznačuje mlčením některých, má Evropa hodně co říci," prohlásil Sánchez. "Boj proti změně klimatu vyžaduje přechod od slov k jednání."

Shromáždění které zůstává pod chilským předsednictvím probíhá v době, kdy existuje nápadný nedostatek mezinárodního vedení v boji proti změně klimatu. Americký prezident Donald Trump podnikl první kroky k vyvázání své země z Pařížské dohody, Čína nevykazuje zájem o další omezování svých emisí skleníkových plynů, Rusko ještě neukázalo OSN svůj plán redukce emisí a členské státy EU se neshodly na cíli nulových uhlíkových emisí k roku 2050.

Současně s tím je veřejné povědomí o dopadech změny klimatu vyšší než kdy dříve kvůli práci občanských lídrů jako dospívající aktivistka Greta Thunbergová - a kvůli viditelným dopadům nepříznivých klimatických jevů po celé planetě.

Jednání COP25 bylo částečně zamýšleno jako náprava pocitu, že boj s klimatickou změnou "je proces, který se zevnitř hroutí", podle slov španělské úřadující ministryně ekologické tranzice Teresy Riberové.

Ale jsou i jiné cíle. Generální tajemník António Guterres v neděli prohlásil, že "potřebujeme zvýšit urgenci a ambice našeho úsilí". Jednání by mělo vyústit plně operativní Pařížskou dohodu.

Původní plány zemí na snižování emisí nejsou dost ambiciózní na to, aby udržely globální oteplování pod hranicí 2 stupňů Celsia ve srovnání s předprůmyslovou úrovní a měly by být příští rok přehodnoceny. Tento summit se snaží získat závazek šéfů vlád podniknout další akce k dosažení nulových emisí oxidu uhličitého v polovině 21. století v rámci scénáře oteplení o 1,5 stupně.

Jednání probíhají v madridském konferenčním centru Ifema, kde nyní převládá modrá barva spojovaná s OSN.

Původně měla konferenci COP25 pořádat Brazílie, ale prezident Jair Bolsonaro krátce po zvolení pozvání zrušil. A když také Chile oznámilo, že ruší konferenci kvůli rozsahu protestů proti administrativě Sebastiána Piñery, Nizozemsko se nabídlo - ale jen za podmínky, že by také vykonávalo předsednictví konference. Do toho vstoupila španělská vláda a prohlásila, že ráda přenechá předsednictví Chile.

Navzdory nové pravicové administrativě ve španělském hlavním městě, která ustupuje od environmentálního plánu známého jako Madrid Central úřady a političtí lídři pracovali v tandemu, aby akci umožnili.

"Tento summit konsoliduje obraz Španělska jako země, která je zavázána vůči globálnímu vládnutí a multilaterálním fórům, kromě toho odráží náš jednoznačný závazek vůči férové ekologické tranzici," prohlásila Irene Lozanová, státní tajemnice pro globální značku Španělska.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
10753

Diskuse

Obsah vydání | 6. 12. 2019