Johnson, Macron a Trudeau si dělali u anglické královny z Trumpa legraci

4. 12. 2019

čas čtení 5 minut
Aktualizace: Boris Johnson popřel, že by se ve skupině politiků na recepci u královny posmíval Trumpovi . "To je naprostý nesmysl, nevím, odkud to pochází." - -  No z toho videa... :)


Trump se kvůli tomu rozzuřil, zrušil svou středeční tiskovou konferenci a rozhodl se předčasně vrátit do Ameriky. Trudeaua označil za "člověka dvojí tváře".

Boris Johnson se po celou dobu summitu pečlivě vyhýbal setkání s Donaldem Trumpem a na středeční konferenci dokonce ani nevyslovil jeho jméno, přestože se ho na Trumpa novináři ptali. Když dostal otázku o tom, zda Trump bude moci po brexitu získat přístup do britského státního zdravotnictví, kontroverzní poradce Dominic Cummings, který údajně pro Johnsona už nepracuje, udělal prstem gesto, jako že je nutno uříznout hlavu, a když to Johnson viděl, tiskovou konferenci spěšně a předčasně ukončil:

Ve své tiskové konferenci na závěr summitu NATO v Británii se Johnson o Trumpovi nezmínil ani jednou. (Bojí se, že by vazba na něho mu ohrozila volební výsledky ve volbách v Británii příští čtvrtek.)

John Crace: Boris Johnson opravdu, ale opravdu nikdy o žádném Donaldu Trumpovi neslyšel...

V reakci na posměšky od Justina Trudeaua řekl Trump na tiskové konferenci, že Trudeau je "politik dvojí tváře":


Na videu z recepce v Buckinghamském paláci se posmívají Boris Johnson, Justin Trudeau a Emmanuel Macron Donaldu Trumpovi. Johnson se ptá Macrona: "Tak to proto jsi přišel pozdě?", na což Trudeau reaguje: "Přišel pozdě, protože tamten dělá spontánní čtyřicetiminutové tiskové konference." Trudeau dodává: "Jo, jo, jo. On oznámil...." a přeruší ho Macron, který živě něco skupině začne vykládat. Macron stojí zády ke kameře a není slyšet, co říká.




Politici se jmenovitě nezmiňují o tom, o kom mluví, ale mohlo by se to týkat amerického preizdenta, který je znám svými dlouhými, nesouvislými tiskovými konferencemi a který v úterý mluvil nesouvisle s reportéry po dobu 50 minut.

Po střihu je na záznamu šokovaný Trudeau, který sděluje skupině, v níž stojí také holandský premiér Mark Rutte a princezna Anna: "Viděli jste, jak na to jeho tým čuměl s hubou otevřenou až k podlaze."


Toto video původně zveřejnily Sputnik News, tisková kancelář, kterou vlastní ruská státní tisková kancelář Rossiya Segodnya. Daleko delší video na facebookové stránce Sputniku zaznamenává více interakcí mezi hosty na recepci.

Sestřihanou verzi videa, zaměřující se na interakce mezi těmito politiky, s vyčištěným zvukem a dodanými titulky, zveřejnila ve středu na Twitteru Canadian Broadcasting Corporation.

Záběry byly zveřejněny po úterý, dnu, kdy jasně vyšla najevo nejednota šéfů NATO, kdy Macron obvinil Turecko, že se spiklo ze zástupnými organizacemi Islámského státu a Trump charakterizoval Macronův výrok o tom, že je NATO "mozkově mrtvé" jako urážlivý a "velmi, velmi hnusný".

Podobně jako při loňském summitu NATO Trump zcela ignoruje normální protokol schůzky a využil své přítomnosti na schůzce k "zodpovídání" desítek otázek od světových novinářů.

V úterý večer hostila anglická královna světové politiky na recepci v Buckinghamském paláci k 70. výročí založení Severoatlantického společenství. Před Buckinghamským paláce, demonstranti protestovali proti Trumpovi a proti jeho údajným snahám zlikvidovat britské státní zdravotnictví, které by se při příští pobrexitové dohodě mezi USA a Británii mělo stát obětí predátorských amerických zdravotnických firem.

Ve středu se Trump má setkat s německou kancléřkou Angelou Merkelovou a premiéry Dánska a Itálie. Chce také uspořádat další tiskovou konferenci, tentokráte sám, po tříhodinovém jednání 29 šéfů NATO a poté, co vydali prohlášení, které má potvrdil jejich údajnou jednotu.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

0
Vytisknout
8753

Diskuse

Obsah vydání | 6. 12. 2019