142 000 dětí letos zemřelo na spalničky, nemoc zcela vyléčitelnou prostřednictvím očkování

6. 12. 2019

čas čtení 2 minuty


Počet případů onemocnění spalničkami je letos třikrát vyšší než loni


Letos onemocnělo spalničkami 10 milionů dětí a na spalničky zemřelo 142 000 dětí. Většinou na spalničky umírají malé děti a tisíce dalších trpí přidruženými nemocemi včetně zápalu plic a poškození mozku. Z nových vědeckých důkazů vyplývá, že ty děti, které nemoc přežijí, jsou brzo poté v ohrožení, protože je poškozen jejich imunitní systém.

K šíření onemocnění spalničkami v bohatých zemích, jako jsou Británie a USA, přispívají dezinformace, které na sociálních sítích šíří odpůrci očkování, v chudých zemích je příčinou šíření tohoto onemocnění kolaps zdravotnictví.

  V Demokratické republice Kongo, kde nebylo očkováno kvůli válce dostatečné množství dětí, zemřelo letos na spalničky více než 4500 osob - více než na ebolu.

Ostrov Samoa zachvátila epidemie spalniček, při níž zemřelo více než 60 osob poté, co tamější rodiče ztratili důvěru v očkování poté, co tam loni lékaři špatně připravili očkovací látku a dvě nemluvňata tam na špatné očkování zemřela.

Počty dětí očkovaných proti spalničkám stagnují už téměř deset let. Světová zdravotnická organizace varuje, že nemá-li docházet k epidemiím spalniček, musí být proti spalničkám očkováno 95 procent dětí, globálně však je očkováno první dávkou jen 86 procent dětí a druhou dávkou méně než 70 procent dětí.

Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus, generální ředitel Světové zdravotnické organizace, zdůraznil: "Skutečnost, že nějaké dítě musí zemřít na spalničky, jimž je stoprocentně možno předejít očkováním, je upřímně řečeno, šokující a je to kolektivním selháním ve snahách ochránit nejzranitelnější děti světa."

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
8542

Diskuse

Obsah vydání | 10. 12. 2019