Politico: Většina peněz plyne v EU z Východu na Západ

6. 12. 2019

čas čtení 4 minuty
Obrázek: Množství dotací plynoucích do východoevropských zemí z EU (zelené sloupce) ve srovnání s proudem zisků z východoevropských zemí plynoucích na Západ (oranžové sloupce). Zdroj Thomas Piketty. 

Bohaté západoevropské země si vyprávějí pěknou pohádku, píše na serveru Politico Clotilde Armand, rumunská europoslankyně. Podle této pohádky jsou západoevropské země velkomyslné duše, které pomáhají svým chudším východním sousedům, které spoléhají na dotace EU.

Jenže širší makroekonomický obraz vypovídá o něčem úplně jiném.

Většina peněz v Evropě plyne z Východu na Západ, ne obráceně.

Pozn. red.: Ondřej Hudec upozorňuje, že Pikettyho data jsou údajně chybná. Více ZDE


 

Když začaly východoevropské země vstupovat do EU, východoevropské vlády souhlasily s odstraněním obchodních bariér, takže mohly západní firmy získat přístup k obrovskému rezervoáru východoevropských spotřebitelů, kteří chtěli netrpělivě získat nový kapitalistický životní styl. Oplátkou za to přislíbily západní vlády posílat dotace z EU na východ, aby si bývalé země východního bloku mohly vybudovat moderní infrastrukturu.

Západní firmy si zakoupily ve východoevropských zemích někdejší státní licence za pár halířů a západní podniky ovládly velkou část ekonomiky východoevropských zemí. V důsledku toho se na východní trhy dostalo sofistikované západní zboží. A do nejzanedbanějších východních regionů připlynuly západoevropské dotace.

Jenže ve skutečnosti peníze, které západoevropské země posílaly a posílají na východ Evropy z rozpočtu EU jsou naprosto minimální ve srovnání se zisky, které západní firmy realizují na Východě.

V letech 2010-2016 dostaly Maďarsko, Polsko, ČR a Slovensko ekvivalent 2-4 procent jejich HDP formou dotací z EU. Avšak proud kapitálu z těchto zemí na Západ v témže období byl 4-8 procent HDP.

Západoevropské firmy také vydělávají velké peníze ze státních zakázek financovaných EU ve východní Evropě. První vysokorychlostmí železniční trať přes pobaltské země budují španělské, německé a francouzské podniky.

Vidím tuto dynamiku doma v Rumunsku, kde místní supermarkety patří francouzským řetězcům Carrefour či Auchan. Můj mobilní operátor je francouzský. Vodu, která mi teče z kohoutku, mi poskytuje francouzská firma. Platím svůj účet za plyn francouzskému podniku prostřednictvím Francouzi vlastněné banky.

Proud bohatství z Východu na Západ je také vidět na odlivu mozků - kvalifikovaných pracovních sil, které z východní Evropy odcházejí na Západ. To také není zaznamenáno v záznamech vyjednavačů dotací z EU.

Vezměme si například zdravotnictví. Žádné dotace z EU nevynahradí skutečnosti, že každoročně z Rumunska odchází 10 procent lékařů léčit pacienty na Západě. Rumunsko v letech 2009-2015 přišlo o polovinu svých lékařů. Krátce poté, co vstoupilo Polsko do EU, konstatovalo více než 60 procent polských mediků v posledních dvou letech studia v Polsku, že plánují pracovat v zahraničí. V Bulharsku to konstatovalo 90 procent mediků.

Při vyjednávání o rozpočtu EU pro nadcházejících sedm let by si měli evropští politikové uvědomit tento širší obraz.

Představa, že v rozpočtu EU jsou "vítězové" a "poražení" je ekonomicky chybná - všichni členové EU mají prospěch z jednotného trhu. Brexit ukázal, že jakmile začnou politikové požadovat "vrácení peněz", vítězí populisté.

EU je nesmírně výhodná smlouva, z níž máme všichni prospěch - pokud si všichni pamatují, jakou roli hrají a jakou roli platí.

Je načase, aby západní politikové sdělili svým voličům, jak obrovský finanční prospěch měly jejich země z rozšíření EU na východ.

Podrobnosti v angličtině ZDE
  

0
Vytisknout
15093

Diskuse

Obsah vydání | 10. 12. 2019