Světová meteorologická organizace: Kdybychom přesunuli dotace fosilních paliv na boj proti globálnímu oteplování, problém by byl vyřešen

4. 12. 2019

čas čtení 1 minuta

Světová meteorologická organizace zveřejnila analýzu, z níž vyplývá, že nynější desetiletí jsou nejteplejší v historii.

Reportér:
Měli bychom zastavit všechny dotace pro fosilní paliva?

Petteri Taalas: Generální tajemník, Světová meteorologická organizace: S těmi penězi, které v současnosti vydáváme, je to více než 5 procent globálního HDP, na dotace pro fosilní paliva, a s těmi penězi bychom dokázali celý ten problém vyřešit.

5 procent HDP globálně dotuje ropu, plyn a uhlí? To je neuvěřitelné.

Petteri Taalas: Ano, S těmito penězi bychom celý ten problém mohli vyřešit.

Reportér: Víte, že jsme ve vážné situaci, když začne Světová meteorogická organizace vydávat takto politická prohlášení. A mezitím další tajfun zaútočil na Filipíny.  A australské Sidney je stále ještě zahalenou kouřem z požárů buše, způsobených suchem. V Madridu, zatímco v Londýně Trump urážel Macrona, měla francouzská vláda svá "spravedlivá slova". Avšak francouzští, američtí a britští voliči se možná budou ptát, proč šéfové jejich státu tady v Madridě nejsou.

Letos jsou oči světa na této konferenci jako nikdy předtím. A to je především v důsledku dvou hnutí a jednoho člověka. To hnutí: globální stávkující studenti, Rebelie proti vyhynutí, a ten jeden člověk - Greta Thunbergová.

Celá videoreportáž v angličtině ZDE  

0
Vytisknout
5320

Diskuse

Obsah vydání | 6. 12. 2019