Trump na summitu NATO napadl Macrona

4. 12. 2019

čas čtení 2 minuty
Americký prezident označil Macronovy poznámky o "mozkové smrti" NATO za "sprosté" a řekl, že se může dočkat odchodu Paříže z vojenské aliance. Vyjádření určilo tón pro to, co lze očekávat od dalšího napjatého summitu spojenců v alianci.


Americký prezident Donald Trump v úterý odstartoval napjatý dvoudenní sumit NATO kritikou francouzského prezidenta Emmanuela Macrona za vyjádření o "mozkové smrti" vojenské aliance.

V kuloárech Trump novinářům řekl, že Macronovy poznámky byly "sprosté", "urážlivé" a "velmi nebezpečné", a dodal: "Nikdo nepotřebuje NATO více než Francie."

Trump popřel, že by vztahy USA k alianci byly otřesené, ale prohlásil, že se může dočkat "odchodu Francie" z NATO.

Dále řekl, že si Rusko "přeje uzavřít dohodu" o kontrole jaderného zbrojení a že chce do rozhovorů zapojit i Čínu.

Zopakoval výzvu evropským partnerům, aby zvýšili vojenské výdaje - a zejména poukázal na Německo, že nedělá dost.

"Delikventní" země, které neplní závazky k NATO, podle něj budou potrestány, možná prostřednictvím obchodu.

Francouzský prezident prohlásil, že si za svým vyjádřením o "mozkové smrti" stojí, i když "řadou lidí otřáslo". NATO by podle něj nemělo být znepokojeno jen financováním, ale musí se přeorientovat na nové hrozby. Poukázal na fakt, že členské země aliance mají různé definice toho, co představuje terorismus.

Vyzval turecké představitele, aby na tomto summitu vyjasnili svou pozici a řekl, že "nyní bojují proti těm, kdo bojovali s námi; a občas spolupracují s proxies IS".

(Poslední Macronovo tvrzení je ovšem čistá, ničím nepodložená dezinformace rutinně šířená černou propagandou PKK/YPG, která všechny oponenty označuje za "extrémní islamisty" a každý odpor vůči vlastním expanzivním plánům na vytvoření velkého Kurdistánu na území Turecka, Sýrie, Iráku a Íránu za "genocidu" - KD).

Trump bránil své rozhodnutí stáhnout jednotky ze severní Sýrie a vyjádřil podporu tureckému prezidentovi Recepu Erdoganovi, který zahájil ofenzívu proti kurdským silám v regionu.

Před summitem Erdogan prohlásil, že bude oponovat plánu NATO na obranu baltských států, pokud aliance nepodpoří uznání kurdských milic YPG za teroristické uskupení.

Lídři 29 členských zemí se sešli v Londýně k oslavě 70. výročí založení transatlantické vojenské aliance.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8588

Diskuse

Obsah vydání | 6. 12. 2019