Desetitisíce Poláků se v pondělí účastnily ultrapravicové demonstrace v Den nezávislosti

12. 11. 2019

čas čtení 1 minuta
"Zemřeme, podobně jako umírají národy západní Evropy."

Desetitisíce Poláků se v pondělí ve Varšavě v Den nezávislosti Polska účastnilo nacionalistické organizace. Tuto každoroční akci pořádají ultrapravicové organizace, avšak v posledních letech se jí účastní i četné rodiny s dětmi, považují ji prostě za projev vlastenectví. Městské úřady odhadly počet účastníků na 47 000, organizátoři na 150 000.

Symbolem letošní demonstrace byla pozvednutá pěst držící růženec. To charakterizovali organizátoři demonstrace jako symbol odporu katolické církve proti údajně rostoucím požadavkům za práva homosexuálů v Polsku.





"Musíme se vrátit ke kořenům. Náš svět opustil Boha a křesťanství," zdůraznil Robert Bekiewicz, šéf jedné organizace pořádající demonstraci. "Zemřeme, podobně jako umírají národy západní Evropy."

Někteří demonstranti skandovali "Ne Evropské unii!" Konalo se také několik malých protidemonstrací.  

Před dvěma lety nesli někteří účastníci demonstrace transparenty s hesly bělošského supremacismu. Vyvolalo to mezinárodní protesty. Loni, při příležitosti stého výročí polské nezávislosti, se demonstrace účastnili i činitelé vládnoucí strany Právo a spravedlnost ve snaze odebrat tak podporu ultrapravici.

Ultrapravice však přesto utvořila vlastní politickou stranu, Konfederace, která v říjnových volbách získala 7 procent hlasů. Letos se strana PiS demonstrace neúčastnila.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
7878

Diskuse

Obsah vydání | 13. 11. 2019