Uzavřena mírová dohoda mezi jemenskou vládou a separatisty

11. 11. 2019

čas čtení 1 minuta
Mezinárodně uznaná jemenská vláda a separatisté podporovaní Spojenými arabskými emiráty podepsali dohodu o dělbě moci, která povede k zastavení bojů.


Rijádská dohoda přinese reorganizaci vlády tak, aby zahrnovala stejné zastoupení separatistů a jejich ozbrojené síly budou podřízeny kontrole vlády.

Peter Salisbury, jemenský expert při Crisis International Group v Bruselu označil dohodu za řešení dvou krátkodobých problémů, pokud se ji podaří úspěšně splnit.

Zastaví boj mezi jižními separatisty a Hádího vládou a přinese větší legitimitu vládním jednáním v proíránskými Húsii.

Nicméně Salisbury varuje, že dohoda je nepřesně formulovaná a otevřená interpretaci, přičemž "stanoví ambiciózní harmonogram implementace".

V srpnu se separatistické hnutí podporované emiráty obrátilo proti vládě a obsadilo její dočasné sídlo v přístavu Aden.

Týdny trvající krvavé boje vyvolaly obavy z dalšího oslabení protihúsijského bloku a podkopání šancí na nalezení diploamtického řešení občanské války.

Jižní dočasná rada (STC) je jemenské uskupení, které se v roce 2015 přidalo k saúdské vojenské alianci bojující proti proíránským Húsiům.

Rijád se snaží soustředit pozornost koalice na boj s Húsii na své hranici, poté co povstalci opakovaně odpálili rakety a provedli útoky s použitím loitering munitions na saúdská města.

Saúdská Arábie v posledních týdnech posílila vojenskou přítomnost v jižním Jemenu, vyslala dodatečné vojáky, obrněná vozidla, tanky a další vojenské vybavení.

Počátkem listopadu znovu obsadila Aden, poté co emiráty stáhly některé své jednotky.

Válka v Jemenu si vyžádala desítky tisíc životů a miliony lidí uvrhla na pokraj hladomoru, čímž vyvolala nejhorší humanitární krizi na světě.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6036

Diskuse

Obsah vydání | 13. 11. 2019