OSN: Jordánsko, Spojené arabské emiráty, Turecko a Súdán porušily sankce proti Libyi

13. 11. 2019

čas čtení 1 minuta
Jordánsko, SAE a Turecko opakovaně porušily embargo na dodávky zbraní do Libye a je "velmi pravděpodobné", že za smrtící nálet na detenční centrum pro migranty je zodpovědný zahraniční bojový letoun. Tvrdí to experti OSN monitorující sankce proti Libyi.


Zpráva výboru pro libyjské sankce Rady bezpečnosti OSN také viní Súdán a šéfa jeho Sil rapidní podpory Muhamada Hamdana Dagala (alias Hemetiho) z porušování sankcí OSN rozmístěním tisícovky súdánských vojáků v Libyi, upozorňuje Michelle Nicholsová.

Mise OSN v Jordánsku, Turecku a Súdánu zatím nereagovaly na žádost agentury Reuters o vyjádření k obviněním obsaženým v důvěrné zprávě, která bude zveřejněna v prosinci.

"Transfery (vojenského materiálu) do Libye byly opakované" a v některých případech podle expertů nedošlo ani k pokusům zakrýt porušování embarga.

Velvyslankyně SAE při OSN Lana Nussajbihová prohlásila, že se nemůže vyjádřit ke zjištěním, s nimiž se nemohla seznámit, ale tvrdí, že její země je "oddána plnění závazků vyplývajícím z režimu libyjských sankcí a všech relevantních rezolucí Rady bezpečnosti".

Rada bezpečnosti OSN v červenci vydala prohlášení vyzývající další země, aby neintervenovaly nebo nezhoršovaly konflikt v Libyi, ale jakákoliv akce ohledně porušení sankcí zmíněných ve zprávě expertů OSN je nepravděpodobná.

(Akce je o to nepravděpodobnější, že stálí členové Rady bezpečnosti OSN v expertní zprávě nezmínění se sami do konfliktu v Libyi zcela zřetelně vměšují na straně bojující proti mezinárodně uznané vládě v Tripolisu - ať už jde o Rusko ZDE, Spojené státy ZDE nebo Francii ZDE -pozn. KD.)

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6257

Diskuse

Obsah vydání | 19. 11. 2019