Připomínka třicátého výročí pádu komunismu ve skotském Edinburku

17. 11. 2019 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta



V sobotu 16. listopadu 2019 odpoledne se v edinburském kostele St Stephen's Comely Bank Church pod záštitou reverenda George Viditse konaly veřejná diskuse a další akce k připomínce třicátého výročí pádu komunismu v Československu. Součástí akce bylo i taneční vystoupení ve Skotsku dvou nedávno vzniklých slovenských folkloristických tanečních skupin Lípa a Studnička.

Byla to nesmírně povzbuzující akce, kterou zorganizovali schopní a aktivní lidé. Duchem akce byly zakladatelka české školy v Edinburku, Veronika Macleod, Kristýna Vágaiová a další spolupracovnice. Akce se účastnilo kolem stovky lidí, nejen Čechů a Slováků.

Do české školy, kterou s kolegyněmi v Edinburku vede Veronika Macleod,  chodí sto dětí! Druhou českou školu otevřely dámy nedávno i v nedalekém Glasgow.

Jejich práce je nesmírně záslužná, je naprosto nepochopitelné, že je české ministerstvo školství  prostě nefinancuje. Že prý se neplatí ředitelům českých škol v zahraničí nic. 

K tomu: Český rozhlas Hradec Králové: Veronika Macleod chce, aby její dítě umělo česky. Založila ve Skotsku školu, kam chodí už 100 žáků  




?

0
Vytisknout
8824

Diskuse

Obsah vydání | 21. 11. 2019