Ruská bezpečnostní služba "podezřelá z vyloupení bitcoinové platformy"

20. 11. 2019

čas čtení 1 minuta
Ruská služba FSB, následnice sovětské KGB, mohla být zapletena do zmizení kryptoměny bitcoin v hodnotě 450 milionů dolarů z jedné z největších světových burzovních platforem, upozorňuje Zdravko Ljubas.


Wex, platforma v ruštině se stamiliony dolarů v bitcoinech a dalších virtuálních měnách, zkolabovala koncem roku 2018.

Podle zjištění BBC je možné, že zakladatel Wexu Aleksandr Biljučenko převedl bitcoiny na účty FSB.

Zpráva se zmiňuje o tom, že Wex byl zřízen v roce 2017 jako následník jiné ruské kryptoplatformy, BTC-e, kterou zrušila FBI. Americké úřady ji obvinily z praní až 4 miliard dolarů špinavých peněz z celého světa.

Jedním z klientů platformy BTC-e byla ruská kyberšpionážní skupina známá jako Fancy Bear, kterou američtí vyšetřovatelé viní, že využila bitcoiny k placení hackerů, jež ukradli dopisy Demokratické strany v roce 2016.

Biljučenko, který je obchodním partnerem hlavního provozovatele BTC-e Aleksandra Vinnika spolu s Dmitrijem Vasiljevem, klíčovým klientem BTC-e, poté vytvořili Wex. Jak připomíná server Meduza, slíbili vrátit část fondů klientům, kteří je ztratili u předchůdkyně nové platformy.

BBC vyslovuje podezření, že Biljučenko a Vasiljev počátkem roku 2018 začali hledat vlivné patrony a nakonec našli Konstantina Malofějeva, ruského oligarchu a zakladatele přední ruské investiční společnosti Marshall Capital. Malovějev je dále znám jako prokremelský miliardář postižený americkými, kanadskými a evropskými sankcemi za financování proruských jednotek na východní Ukrajině.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7213

Diskuse

Obsah vydání | 26. 11. 2019