V Rumunsku vyhrál volby výraznou většinou centristický prezident německého původu

25. 11. 2019

čas čtení 1 minuta

Rumunský centristický prezident Klaus Iohannis lehce zvítězil, jak se očekávalo, v druhém kole prezidentských voleb. Potvrdil proevropskou trajektorii Rumunska.

Třicet let po pádu komunismu tento středopravicový bývalý učitel fyziky získal o něco více než 63 procent hlasů. Jeho oponentka, šéfka sociálních demokratů a bývalá premiérka Viorica Dancila získala zbývajících 37 procent. Je to nejhorší výsledek pro její stranu, která postkomunistickému Rumunsku dominovala.

"Slibuji, že budu prezidentem pro všechny Rumuny. Dnes zvítězilo moderní, evropské Rumunsko," řekl Iohannis.

 

Tento šedesátiletý muž z německé menšiny, žijící v Rumunsku, který už překvapivě zvítězil nad sociálními demokraty r. 2014, usiluje o vytvoření funkčních institucí bez korupce.

Volby se konaly v kontextu silného hněvu z kontroverzních soudních reforem, které měly přinést prospěch sociálnědemokratickým politikům. Reformy vedly k rozsáhlým pouličním protestům a iritovaly Brusel.

Vláda vedená sociálními demokraty se rozpadla v říjnu, kdy ztratila důvěru parlamentu. Voleb se účastnilo i 650 000 Rumunů ze čtyř milionů, kteří nyní žijí v zahraničí. Zahraniční Rumuni hlasovali pro liberálního kandidáta.

Sociálnědemokratická vláda se svářila s Evropskou unií o soudní reformy, které měly ochromit rumunské soudnictví. Iohannis v tomto konfliktu podpořil Brusel.

Sociální demokraté, spoléhající na stárnoucí obyvatelstvo na venkově, obvinilo Iohannise, že je "diktátor". V květnu byl bývalý šéf sociálních demokratů Liviu Dragnea uvězněn za korupci. Sociální demokraté také ztratili podporu v květnových eurovolbách.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
5861

Diskuse

Obsah vydání | 27. 11. 2019