Polovina Shakespearova dramatu Jindřich VIII. pochází od jiného autora

25. 11. 2019

čas čtení 1 minuta
Nová analýza ukazuje, že polovina Shakespearovy hry Jindřich VIII. byla napsána jiným dramatikem, informuje Scottie Andrewová.


Je široce přijímáno, že Shakespeare na dokončení Jindřicha VIII. spolupracoval s neznámým autorem. Nyní nový algoritmus ukazuje, že zásluha za vznik díla by se měla rozdělit mezi Shakespeara a jeho současníka Johna Fletchera.

Pětiaktové drama o životě britského monarchy představuje rozchod se stylem ranějších prací, ale historici se dosud neshodli, kdo si má připsat částečnou zásluhu.

Britský učenec 19. století James Spedding poprvé formálně prohlásila za spoluatora Shakespearova současníka Johna Fletchera, a to na základě rytmu veršů.

Jiní historici hovoří o Philipu Messingerovi, častém Fletcherově spolupracovníkovi.

Ve snaze spor konečně rozhodnout Petr Plecháč z ČSAV vytvořil algoritmus k identifikaci vzorců řeči a rytmu v dílech všech tří dramatiků napsaných ve stejné době jako Jindřich VIII.

Plecháč se zaměřil na frekvenci použití určitých slov a na to, jak často jednotliví autoři používali zkracování.

Zkoumání takřka úplně vylučuje Messingerův podíl. Ale analýza naznačuje, že Fletcher napsal takřka polovinu dramatu.

Dvě scény prvního jednání jsou s ohledem na rytmus veršů nepochybně Shakespearovým dílem, ale následující čtyři v prvním a druhém jednání patří Fletcherovi. Oba autoři se dělí o scénu ve třetím jednání a většina pátého zřejmě pochází od Fletchera.

Je zvláštní, že čtvrté jednání může patřit jinému, dosud neznámému autorovi.

Pokud Shakespearovi fanoušci výsledky zkoumání přijmou, může to znamenat definitivní konec staleté debaty. Ale proč dva známí dramatici spolupracovali bez uvedení identity jednoho z nich může navždy zůstat tajemstvím.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7052

Diskuse

Obsah vydání | 27. 11. 2019