Izrael jedná jako Severní Korea

25. 11. 2019

čas čtení 2 minuty

Izrael v pondělí deportuje národního ředitele lidskoprávní organizace Human Rights Watch

Izrael dnes nedovoluje veřejnou obhajobu lidských práv. Omar Shakir je z Izraele deportován, protože veřejně kritizoval podíl izraelských podniků na porušování lidských práv.

Izraelské vládě se nelíbilo, že HRW kritizovala izraelské osady na okupovaném palestinském území, které jsou ilegální podle mezinárodního práva. "Takže my nemůžeme Omara Shakira nikým nahradit, protože ať by byl izraelským národním šéfem HRW kdokoliv, bude muset poukazovat stejným způsobem na porušování zákona Izraelem, což byl důvod k jeho deportaci," upozorňuje ředitel HRW Ken Roth.

"Nedovedu si představit žádnou demokracii, která by deportovala výzkumníka z HRW," konstatoval ředitel organizace HRW Kenneth Roth v rozhovoru s tiskovou kanceláři AFP.


HRW informuje o mučení v Libanonu, o svévolném věznění osob v Jordánsku, o zabíjení demonstrantů v Iráku, o vykořisťování migrantských dělníků v Kataru, o potlačování svobodného projevu v Tunisku... seznam je dlouhý. Žádné tyto země pracovníky HRW nevyhostily. Avšak nyní Izrael vyhošťuje ředitele HRW za to, že hájí lidská práva.


Pracovníci organizace Human Rights Watch jsou vyhošťování velmi zřídka, takže akce Izraele je velmi nezvyklá. Izrael se tím dostává do velmi pochybného klubu: Venezuela, Egypt, Sýrie, Severní Korea a několik málo dalších zemí vyhostilo pracovníky HRW.


0
Vytisknout
7500

Diskuse

Obsah vydání | 28. 11. 2019