Human Rights Watch: Izrael a Palestina v roce 2019

16. 1. 2020

čas čtení 1 minuta

Izraelská vláda v loňském roce pokračovala v praktikách tvrdých a diskriminačních restrikcí proti palestinskému obyvatelstvu; tj. např. omezování svobody pohybu osob a zboží z Gazy a zpět a transfer izraelských občanů do osad na okupovaném Západním břehu.

Izraelská blokáda, na níž se podepisují i egyptské restrikce, trvá už 12 let. Sankce omezují přístup k pitné vodě, lékařské péči, ke vzdělávání, dále pak k ekonomickým a jiným příležitostem dvou milionů Palestinců žijících v Gaze. Osmdesát procent obyvatel Gazy závisí na humanitární pomoci.

Izraelské vojenské síly loni pokračovaly ve střelbě ostrou municí do osob, které nepředstavovaly bezprostřední ohrožení. Izraelští vojáci plnili rozkazy, které jim předali nadřízení důstojníci, což je v rozporu s mezinárodním právem. Izraelská armáda od začátku loňského roku do konce října usmrtila 34 Palestinců.

Boje mezi Izraelem a palestinskými ozbrojenými skupinami v Gaze zahrnovaly nezákonné útoky a civilní oběti. Izraelské letectvo na začátku května zabilo 25 Palestinců včetně 13 civilistů. Izrael jednal proti mezinárodnímu právu, a totéž platí pro palestinské militanty, kteří odpálili 690 neřízených střel na izraelská populační centra.

Celá zpráva v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6799

Diskuse

Obsah vydání | 21. 1. 2020