Takřka deset milionů Rusů nyní vynakládá přes 80 % příjmů na umořování dluhu

20. 1. 2020

čas čtení 1 minuta
Tak jako lidé v mnoha společnostech konfrontovaných s klesajícími příjmy a rostoucími náklady, také mnozí Rusové upadají do dluhů, když se snaží udržet životní úroveň. Někteří nahromadí takové množství spotřebitelských úvěrů, že se dostávají do pozice "dlužního otroctví".


Nová studie ukázala, že 9,9 milionu Rusů nyní musí platit 80 % svých příjmů nebo více za umořování dluhu, což představuje neudržitelnou taxu, která zřejmě přivede postižené do ještě nákladnější formy dluhu, zvýší jejich dluhovou zátěž a skončí bankrotem.

To je samozřejmě extrémní případ; ale studie Fitch Agency zjistila, že jen 20 % z takřka 54 % Rusů zatížených spotřebitelskými úvěry nyní platí méně než 30 % svého příjmu, což je podle agentury udržitelné. Zbytek platí víc.

Rostoucí břemeno spotřebitelského dluhu má dva důsledky, jeden pro jednotlivce a druhý pro Rusko jako celek. Pro jedince to znamená, že si mnoho dalších Rusů nemůže dovolit nic koupit, protože jejich příjmy zcela pohltí základní potřeby a dluhová služba.

A pro Rusko jako celek to znamená, že Kreml zřejmě nepodnikne opatření nezbytná k rozhýbání ekonomiky. Překonání takovéhoto dluhu vyžaduje ekonomický růst, ale v současném Rusku takřka neexistuje naděje na něco takového. Vláda má jiné priority, včetně rozkrádání peněz z rozpočtu a šetření na příští krize.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
5948

Diskuse

Obsah vydání | 23. 1. 2020