Skotsko, Severní Irsko i Wales odmítly Johnsonovu dohodu o odchodu Británie z EU

21. 1. 2020

čas čtení 3 minuty
Foto: Vítejte ve Skotsku! Borisi, ty můžeš jít do prdele!  

Londýn však prosadí brexit navzdory odporu všech ostatních tří zemí Spojeného království


Těsně po znovuotevření severoirského parlamentu v Belfastu jednohlasně tento parlament odmítl Johnsonovu dohodu o ochodu Británie z Evropské unie:
Předtím Johnsonovu dohodu o brexitu odmítlo i velšské národní shromáždění      i skotský parlament v Edinburku.

Ministr skotské vlády Michael Russell pro brexit a ústavní otázky si na Twitteru trpce stěžuje, že se s vládou v Edinburku Londýn vůbec nebaví. Londýnský "ministr pro brexit" Steven Barclay informoval skotskou i velšskou vládu, že brexit prosadí bez ohledu na jejich odpor.   

 

Co to asi způsobuje ve Skotsku, je zjevné. Ministr skotské vlády Michael Russell píše na Twitteru k výše zmíněnému dokumentu:

Toto bylo zveřejněno v pondělí dopoledne na internetových stránkách londýnské vlády a když jsem viděl, že to někdo dal na Twitter, uvědomil jsem si, že se to týká dopisu mně. Odmítnu oficiálně skoro všechno, ale stojí zato okamžitě konstatovat, že:

- Finální verzi Johnsonovy dohody o brexitu nám, skotské vládě, ukázali teprve večer před jejím zveřejněním. Nikdy jsme nesouhlasili s jejím obsahem v její předchozí formě ani jsme nezaznamenali žádné podstatné změny v důsledku našich připomínek. Legislativní souhlas Skotska se musí týkat sektorů decentralizovaných kompetencí a my jsme nesouhlasili s tím, aby žádné z našich kompetencí nebyly obsaženy v této dohodě. Skotský parlament to dal jasně najevo hlasováním 92 hlasů proti 29 (pro byli jen konzervativní skotští poslanci).

- Odmítnutí souhlasu by mělo zastavit legislativní proces, aby bylo alespoň možno prodebatovat existující problémy. Avšak proces legislativního souhlasu nyní pozbyl smyslu, protože pondělní dopis signalizuje, že londýnská vláda nemá v úmyslu vůbec brát v úvahu postoj skotského parlamentu.

- Nemá v úmyslu brát v úvahu ani postoj severoirského parlamentu, vyjádřený v pondělí jednohlasným rozhodnutím odmítnout souhlas s Johnsonovou dohodou o brexitu. A zítřejší  hlasování ve velšském národním shromáždění Johnsonova vláda také hodlá ignorovat.

- Takže ať tvrdí Johnson či Barclay cokoliv, jasným názorem decentralizovaných vlád, skotské, severoirské i velšské je, že brexit nefunguje "pro všechny části Spojeného království" a že londýnská vláda se vůbec nepokusila nám dokázat, že tomu tak je.




0
Vytisknout
8289

Diskuse

Obsah vydání | 23. 1. 2020