Ruská letadla se vrátila a zaútočila na sanitku

23. 1. 2020

čas čtení 1 minuta

Rusové a Asad v minulých dnech vyvraždili v Sýrii stovky civilistů, včetně dětí, informovaly ve čtvrtek večer Channel 4 News



Sanitka Bílých helm byla podpálena. Bílé helmy zachraňovaly zraněné lidi po leteckém úderu proti jejich domovům v městě Ariha v Idlíbu, když se ruská letadla vrátila pro druhotný nálet a úmyslně zaútočila na totéž místo znovu,  a zranila tak několik dalších lidí.



Uprchli z domovů před smrtí, jenže je dostala ruská letadla v jejich chabých stanech. Bílé helmy shromáždily mrtvoly pěti lidí, včetně tří dětí a ženy poté, co ruská letadla zaútočila na jejich malý tábor nedaleko Saraqibu.


Koronavirus: V Číně se šíří panika. Tři města jsou uzavřena

23. 1. 2020

čas čtení 3 minuty


Aktualizace: Testy všech čtrnácti osob v Británii podezřívaných z nákazy koronavirem byly negativní. ZDE


Aktualizace: Čtyři lidé ve Skotsku jsou podrobováni lékařským zkouškám pro podezření z nákazy koronavirem poté, co tam přicestovali z města Wuhan v ČÍně. Profesor Jürgen Haas z katedry infekčního lékařství na univerzitě v Edinburku uvedl, že bude existovat množství takových případů v dalších nbritských městech. Uvedl, že tři ty případy jsou v Edinburku a jeden v Glasgow. Profesor Haas dodal: "Situace bude velmi podobná v mnoha jiných britských městech, kde je velký počet čínských studentů.

Zkoumané osoby mají potíže s dechem, ale virová nákaza u nich ještě nebyla potvrzena.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 




Obyvatelé měst Wuhan, Ezhou a Huanggang nakoupili zásoby a izolují se doma

V městě Wuhan v centrální Číně se rozšířila panika - město, které má 11 milionů obyvatel, je uzavřeno ve snaze izolovat smrtící virus, který tam vznikl.

Ve čtvrtek zakázaly čínské úřady veškerou dopravu ven z města, totéž opatření přijala sousední města Ezhou a Huanggang.

Ve Wuhanu jsou prázdné police supermarketů, protože obyvatelé nakoupili zásoby a izolovali se doma. Benzínové stanice si nemohou poradit s obrovskou poptávkou po benzínu, posilovanou nepodloženými zprávami, že pohonné hmoty došly. Lékárnám došly zásoby masek na obličej.



Řecko upírá lékařskou péči vážně nemocným dětem z řad uprchlíků na Lesbu

23. 1. 2020

čas čtení 4 minuty

Foto: Zahra trpí autismem a dalšími psychickými poruchami

Tisková zpráva Lékařů bez hranic

Řecká vláda zrušila přístup k lékařské péči pro uprchlíky a lidi bez dokladů, kteří přišli do Řecka, v červenci 2019. Bez lékařské péče tak zůstalo více než 55 tisíc lidí.

Řecká vláda v táboře Moria na ostrově Lesbos cíleně neposkytuje adekvátní zdravotní péči nejméně 140 dětem, které trpí chronickými, komplexními a život ohrožujícími nemocemi. Lékaři bez hranic ji proto vyzývají, aby se tomuto závažnému problému věnovala a nemocné děti evakuovala na řeckou pevninu, nebo do jiných zemí Evropské unie, kde se jim dostane náležité pomoci.

Rozhovor Britských listů 256. Proč se Strana zelených dostala do nebytí a nevědomí?

17. 1. 2020

čas čtení < 1 minuta



Příští týden se v Ústí nad Labem koná celostátní sjezd Strany zelených. O tom, proč navzdory drastickým problémům s globálním oteplováním zmizela Strana zelených z povědomí české veřejnosti a co se proti tomu snad dá dělat, hovoří Jan Čulík s členem Strany zelených Danielem Řezníčkem. Rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 17. ledna 2020.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE
 

29764

Na čem vlastně stojí globální kapitalismus?

23. 1. 2020 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Ilustrace: Jáchym Bohumil Kartous

Nestává se příliš často, aby sdělovací prostředky středního proudu zpochybňovaly podstatu systému, díky němuž se stále těší pověsti sedmé velmoci. Zprávy vrhající špatné světlo na status quo, jehož jsme všichni součástí, bývají veřejnosti předkládány pouze jako informační fragmenty, které brzy upadnou do zapomnění. Aktuální studie Oxfam varuje před selháváním ekonomického systému, jehož symptomem je existence extrémního bohatství. Česká televize této pádné obžalobě korporátního kapitalismu věnovala pouze půlminutovou reportáž, aniž by nalomila víru ve svatou krávu nezřízeného hromadění zisků na úkor většiny. Jak dlouho ještě budou tuzemská média chodit kolem horké kaše?

30570

Cui bono

Budou v roce 2020 i sněmovní volby?

23. 1. 2020 / Bohumil Kartous

čas čtení 4 minuty


Po Praze běží taková zajímavá politická spekulace: Může se stát, že na podzim roku 2020 neproběhnou pouze řádné krajské volby, ale že zároveň proběhnou i volby sněmovní. A nebo dokonce že proběhnou i volby prezidentské. Nepříliš věrohodné? Určitý motiv, jenž by mohl pomoci Andreji Babišovi, v tom je možné hledat...

30122

Cesta do hlubin české sociální demokracie

23. 1. 2020 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty


Pan Křeček, sociální demokrat a vážný kandidát na ombudsmana, se nechal v rozhovoru pro DVTV slyšet, že Romové mají svá práva hájit sami, zatímco on se chce zabývat právy většiny. Většina má tedy menší schopnost hájit svá práva než Romové, že potřebuje pana Křečka? A kdo je vlastně ta většina? Jsou to jen bílí, může to být třeba i bílý homosexuál nebo nevidomý? 

Proč by politici měli ignorovat Gretu

23. 1. 2020

čas čtení 1 minuta

Nemohu si pomoci, ale už mě nebaví aktivistický nátlak na politiky. Politik byl zvolen s příslibem plnění určitých programových priorit. Obvykle v nich figuruje dostupnost zdravotnictví, dopravní infrastruktura, vzdělání, lokální ekologie, imigrace, důchody, ... Typicky nevyhráli politici s programem (hypotetické) záchrany planety. Jakým právem na ně Greta ječí, že ji zničili dětství? A proč by ji vůbec měli naslouchat? ptá se Jindřich Šilhán.

Jak Roger Scruton brojil proti přijímání žen ke studiu na Cambridžské univerzitě

23. 1. 2020 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty

Článek "O mrtvých jen dobré, ale... Potrhlý a nebezpečný Roger Scruton", který varoval před nekriticky uctivým vzýváním v českém tisku nedávno zemřelého potrhlíka Rogera Scrutona, jenž skrýval své bláznivé, rasistické a otevřeně mizogynní názory pod aparátem brilantní pseudofilozofické argumentace, vyvolal řadu souhlasných reakcí anglosaských akademiků ve Velké Británii, kteří Scrutona znali.

Kolegové upozorňují na článek, otištěný v deníku Times (pozoruhodné, co všechno se tiskne!) v březnu 1983, v němž Roger Scruton vášnivě protestuje proti tomu, že cambridgská kolej Peterhouse se rozhodla vpustit ke studiu nejen muže, ale nyní i ženy.


Reference: Scruton, Roger. "Stay with the men, Peterhouse." Times, 22. března 1983, str. 12:

. Překlad:

Milí čtenáři a příznivci Britských listů

7. 6. 2020

čas čtení 2 minuty

Je  to poněkud trapné, ale musíme znovu zdůraznit, že za nynější míry finanční podpory od čtenářů Britské listy do několika měsíců skončí.

V nynější stále se zhoršující domácí české politické situaci jsou Britské listy jedním z mála seriozních a nezávislých informačních zdrojů, přinášející do uzavřeného českého prostředí otevřenou debatu z vnějšího světa a neúplatnou analýzu domácích poměrů, která není závislá na žádné kmenové příslušnosti znesvářených domácích aktivistických skupin.

Ano, samozřejmě, nezávislé myšlení bolí. Vždycky se pobavím nad občasnými zuřivými reakcemi od čtenářů s klapkami na očích a uších, kteří nám důrazně oznamují, že přestávají Britské listy číst, jako by jejich čtením dělali NÁM milost. Jestliže se však někdo zuřivě rozhodne odstřihnout se od seriozních, otevřených informací z vnějšího světa, je to jeho blbost... :) 

Vydávání Britských listů není zadarmo. Potřebujeme na jejich provoz přibližně 70 000 Kč měsíčně a v tom ohledu plně závisíme na finanční podpoře našich čtenářů. Zvlášť v dnešní době, když už v kmenově rozdělené české společnosti existuje jen minimum informačních zdrojů, které nejsou závislé na nějakém oligarchovi či politickém seskupení, a je jen málo serverů jako Britské listy, které přinášejí otevřené a věcné informace o situaci v zahraničí, která výrazně ovlivňuje to, co se děje v ČR, je role Britských listů nezastupitelná.

V současnosti však nevybereme měsíčně tolik drobných příspěvků od našich čtenářů, aby nám finanční rezerva neklesala. V takovéto situaci do pár měsíců zkrachujeme.  Pokud si přejete, aby byl i nadále v české společnosti slyšen nezastupitelný hlas Britských listů, prosíme, přispívejte pravidelně na jejich provoz částkou cca 200 Kč měsíčně.

Děkujeme

Britské listy

29710

Idiocie na druhou: Dokažte, že Země není plochá!

23. 1. 2020 / Bohumil Kartous

čas čtení 1 minuta


V komentářích týkajících se dezinformačních aktivit Učitelských novin se objevuje námitka, že nikdo nevyvrací tvrzení, která xenofob a populistický antiislamista Hampl v rozhovoru publikovaném uvedeným plátkem předkládá. K tomu skutečně velmi krátce: Ten člověk tvrdí bludy, které sám ničím nedokládá. Tvrzení, že během jedné generace ve Švédsku převáží muslimové nebo že dojde k islamizaci českého školství, a řada řada dalších, na nichž staví svou konstrukci, jsou ničím nedoložené výkřiky člověka, který se mermomocí snaží zneužít imigrační hysterie a hraje si přitom na sociologa.

Jinými slovy, důkazní břemeno je na tom, kdo toto tvrdí, ne na lidech, kteří ho obviňují z pokleslého lhaní. Vyžadovat vyvracení "argumentů" tohoto pomatence je ekvivalentní k požadavkům na vyvrácení tvrzení, že Země je plochá. Přesně toto je taktika dezinformačních zoufalců, kteří potřebují relativizovat skutečnost a donutit ostatní, aby je brali vážně.

Miliardář a mecenáš Milan Fiľo přesouvá své aktivity do ČR

23. 1. 2020

čas čtení < 1 minuta

Do České republiky přesouvá své aktivity další ze slovenských oligarchů - miliardář a mecenáš Milan Fiľo, oceněný mj. prezidentem Milošem Zemanem.

V Praze mj. usiluje o zakoupení Hybernie od českého státu.

V pátek 24. ledna od 15:30 na Náměstí republiky pomáháme pořádat shromáždění lidí, kteří doplácejí na jeho nenaplněné sliby - přijedou svědčit.

Právě jsme zjistili, že hned vedle bude probíhat i oligarchou pořádáná protidemonstrace v muzikálovém stylu, po ružomberských hospodách nakládají štamgasty, kterým budou platit "výlet do Prahy na muzikál".

Dejte prosím vědět lidem, koho by to zajímalo nebo rovnou přijďte, bude to pěkné!

Víc info je ve fb pozvánce, píše filmový dokumentarista Vít Janeček.

30573

Vrhám stín

23. 1. 2020 / Bohumil Kartous

čas čtení 3 minuty

Ten okamžik. Přicházím k maringotce svého dětství v nachu podvečera přecházejícího v šerošeď noci. Od narození doslova srostlá se mnou, páteří i duší, dýchám s ní na cestách životem, proměňuju ji, občas se vezu, občas táhnu. Poprvé. Poprvé to vnímám. Je tam závoj a za ním... Byl tam nepochybně vždy, ale bez povšimnutí, bez ochoty či vůle vidět. Najednou ke mně vlaje v cárech a říká si o dotek, o krok do neznáma. Chce se podělit o tajemství.

30571

Víko od rakve

23. 1. 2020 / Beno Trávníček Brodský

čas čtení 3 minuty

Nový rok je dobrým okamžikem, aby člověk přemýšlel o cestě mezi minulostí a budoucností, zejména když je ve věku, kdy se mu lehce může stát, že se ráno probudí a ve výhledu do okolí mu bude bránit víko od rakve...Kdysi mne ven - do přírody – přivedl Woodcraft a kamarádství s těmi trampíky, kteří si klidně ve vedru obují tenisky, v lijáku vytáhnou otřískaný deštník a dají řeč se sympatickými šusťáky (turisty), pokud je proč. Nic jim tedy nebrání naplno, řekněme setonovským pohledem vnímat krásy přírody, ale nemají v hlavě kanady srovnané povinně do řady a přes to nejede vlak. Samozřejmě nic proti kanadám – do marastu špičkové boty. A alkohol? Možná na oslavě. Když začnete od teenagerských dob svět skenovat těmahle očima, celkem logicky se brzy stanete vyvrhelem většinové společnosti. A je fuk, čím se živíte. Pokud máte kliku a pracujete třeba v oblasti životního prostředí nebo máte doma ranč, jste pro okolí menší ufo než by tomu bylo jinde, ale pořád jste mimozemšťan. Pokud si tenhle pohled na svět udržíte i v hluboké dospělosti, smiřte se s tím, že budete (podle míry svojí agresivity) buď za neškodného blázna, nebo za nebezpečného propagandistu.

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Jeff Bezos: OSN požaduje vyšetřování saúdského hackerského útoku

22. 1. 2020

čas čtení 3 minuty



Mimořádní zpravodajové OSN jsou vážně znepokojeni možností, že by se saúdský korunní princ podílel na hackerském útoku proti šéfovi firmy Amazon


Odborníci z OSN požadují, aby Spojené státy a další země okamžitě začaly vyšetřovat důkazy, z nichž vyplývá, že miliardář a vlastník deníku Washington Post se stal terčem hackerského útoku prostřednictvím virusu, který mu byl zaslán jako součást zprávy na WhatsAppu z účtu saúdského korunního prince Mohammeda bin Salmana.

UNHCR: Změna klimatu může být důvodem k udělení azylu

22. 1. 2020

čas čtení 1 minuta

Výbor OSN pro lidská práva (UNHCR) poprvé rozhodl, že lidé prchající před následky změny klimatu mohou mít právo z uvedeného důvodu žádat o azyl. Panel vydal toto oznámení v úterý, i když odmítl individuální žádost o zrušení deportace z Nového Zélandu pro muže ostrova Kiribati - odůvodněnou tvrzením, že jeho domov se potápí.

Ruská letadla zmasakrovala devět lidí

22. 1. 2020

čas čtení 2 minuty

Při děsivém masakru, který spáchala ruská letadla, se v úterý dopoledne stal terčem jejích leteckých úderů dům jedné rodiny v západním Aleppu.

Po dni všeobecné tragédie a vyčerpávající práce při záchranných operacích ukončil náš tým své operace v Kafar Noranu v Aleppu. Byly vyhrabány mrtvoly deseti lidí, včetně čtyř dětí, poté, co byly pohřbeny v troskách svého domu po ruských leteckých náletech.


V severovýchodní Sýrii ruská letadla usmrtila celkem osmnáct lidí, včetně celé jedné rodiny. Velká Asadova ofenzíva proti vzbouřencům vyhnala desetitisíce lidí z jejich domovů, kteří směřují k turecké hranici, informuje deník Guardian.

Osmičlenná rodina včetně šesti dětí byla usmrcena ve venkovské vesnici Kfar Taal západně od vládou kontrolovaného Aleppa. Další čtyři civilisté byli usmrceni v Maardabsehu ma jihovýychodě provincie Idlíb.

Nejméně dalších osm civilistů bylo usmrceno dalšími leteckými údery ruských a Asadových letadel proti opozičním oblastem na venkově. Desítky měst byly zničeny a v nich množství nemocnic a škol, konstatují humanitární organizcae OSN.

350 000 civilistů nyní prchá ze severozápadní Sýrie. Dalšího půl milionu Syřanů uprchlo už předtím do uprchlických táborů nedaleko turecké hranice.

V silně obydleném centru Idlíbu jsou v pasti asi tři miliony civilistů.

Moskva a Damašek popírají obvinění, že bombardují civilní cíle, a tvrdí, že bojují proti džihádistickým extremistům.

Syrská státní televize uvedla, že při raketovém útoku "teroristů" zahynuly dvě ženy a dítě.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

Jak sociální demokraté reformovali, až zreformovali

22. 1. 2020 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Návrh důchodové reformy z dílny ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD) se setkal s vážnou kritikou Národní rozpočtové rady - protože je "rozfázován" tak, že by nejprve zvýšil výdaje, zatímco otázku, kde na ně vzít, nechává někdy na později. Z uvedeného důvodu by "reformovaný" důchodový systém mohl být dokonce ještě neudržitelnější než dosavadní a vážné problémy by s ním mohly nastat již za několik málo let. Netýkaly by se však už jen důchodů samotných, ale parametrů státního rozpočtu jako celku ZDE.

Přepadne-li nás vloupáním nezvaný host, jak mu dát „výhost“?

22. 1. 2020 / Miloš Dokulil

čas čtení 3 minuty

Ne, není to jen nezávazná hra se slovy. I když můžeme být v nemalém riziku, nesmíme např. toho „hosta“ těžce zranit. Pokud máme nějakou osobní zbraň, smíme ho zranit jen lehce; třeba šikovně střelou do nohy. Jenže když nejsme vycvičeni ve střelbě nebo jsme-li rozespalí a navíc se nám třeba zrovna třepe ruka… může to pro obě strany dopadnout nečekaně hůř. Problémem nemusí být jen mez „přiměřené osobní ochrany“. Vždyť zvláště když k tomu vloupání dojde v noci, i kdybychom jako možná oběť útoku měli mobil pod poduškou, jako napadený člověk raději vydá nějakou hotovost nebo klenoty (má-li jaké), než aby sám kvůli tomu napadení přišel o svůj život. Tohle předem vymezuje zákon. (Nejen o tom bude řeč!)

Ruská vládní banka vložila 500 milionů dolarů do Deutsche Bank v době, kdy ta poskytovala půjčky Trumpovi

22. 1. 2020

čas čtení < 1 minuta

 

V době, kdy Donald Trump obdržel půjčky ve výši 360 milionů dolarů od pobočky Deutsche Bank "Deutsche Bank Trust Company",  DBTCA, ruskou vládou kontrolovaná Gazprombank poskytla DBTCA 511 milionů dolarů.

Vyvolává to podezření, že se ruská vláda podílela a podílí na poskytování financí Donaldu Trumpovi.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

Návrat bipolarity

22. 1. 2020

čas čtení 9 minut

Víra v automatický triumf liberálního světového řádu ponechala Západ nepřipravený pro dlouhý a tíživý civilizační boj. A také ho aktivně poškodila, napsal Andrew A. Michta.

Johnsonův poradce Cummings: BBC je "smrtelným nepřítelem" Konzervativní strany

22. 1. 2020

čas čtení 3 minuty


Thinktank Dominica Cummingse, hlavního poradce Borise Johnsona, požadoval v roce 2004 "likvidaci BBC v její nynější formě" a doporučil, aby pravice usilovala o ochromení důvěryhodnosti BBC. Charakterizoval BBC jako "smrtelného nepřítele" Konzervativní strany.

Cummings, nynější nejmocnější Johnsonův poradce, byl ředitelem nadace New Frontiers Foundation, která v roce 2004 požadovala zahájení kampaně pro boj proti BBC a vytvoření ekvivalentu americké televize Fox News, která by nebyla omezována předpisy požadující vysílatelovu nestrannost.

Do mobilu Jeffa Bezose hackersky pronikl saúdský korunní princ

22. 1. 2020

čas čtení 2 minuty

Foto: Jeff Bezos a Mohammed bin Salman

 
V roce 2018 se stal osobní mobilní telefon amerického miliardáře Jeffa Bezose obětí hackerského útoku poté, co dostal zprávu na WhatsAppu, odeslanou z osobního účtu korunního prince ze Saúdské Arábie. Součástí té zprávy byl zavirovaný videosoubor a okamžitě poté si Saúdská Arábie stáhla z Bezosova mobilu velké množství dat. Bezos měl údajně  se saúdským korunním princem přátelský vztah.

 

Nepříčetnost v České republice

21. 1. 2020 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Nikdy bych nevěřil, že mezi lidmi, kteří ještě zůstali čtenáři Britských listů (většina jich odešla k Parlamentním listům) a dokonce si zaplatili předplatné mohou být takoví hlupáci, jak se ukazuje v diskuzích pod články.

Jeden zastánce "konzervativních hodnot", který ještě před pár lety psal celkem rozumné články, se zbláznil kvůli "muslimskému nebezpečí", věří v "no-go zóny" a před pár dny pod článek o Rogeru Scrutonovi napsal, že je lépe myslet jako člověk, který se podbízí tabákovým firmám, aby od nich měl obrovské peníze, než nemyslet vůbec.

Dnes zase čtu o tom, že IQ mezi obyvateli různých zemí se liší - a že kromě toho může být ještě problém v kultuře.

Co jiného je IQ než kulturní konstrukt?

Jak někdo příčetný může byť jen vteřinu tahat do problematicky uprchlictví IQ? Máme problém s integrací Čechů s nízkým IQ? Ona v Česku celkem rozšířená posedlost nějakou biologickou nebo sociální nebo jakoukoli signifikancí vysokého nebo nízkého IQ mne vždy fascinuje.

Většinou je k vidění ovšem u rasistů, kteří se považují za a dokonce i mohou být inteligentní. To, že jste inteligentní, vás nijak nechrání před tím, abyste zastávali úplné nesmysly. Inteligentní a vzdělaný jsou dvě různé věci. Kupodivu mnoho inteligentních lidí tohle nechápe. A ještě jiná věc je to, když je člověk slušný.

Pozn. JČ: Zavedli jsme placená fóra Britských listů proto, že kolega Bohumil Kartous argumentoval, že kdo si je přece zaplatí, nebude psát nesmysly. No, bohužel se mýlil. Je to vážný problém, společný problému sociálních sítí, protože se šíří naprosté nevěcné pitomosti - je pozoruhodné, s jakým nadšením se tolik lidí v ČR oddává nesmyslům a konspiračním teoriím. Politolog Václav Žák kdysi spekuloval, zda to má něco společného s českou romantickou barokní tradicí. Avšak on to nebude jen český fenomén: stejnou zabedněnost najdete mezi skalními nadšenými stoupenci brexitu v Anglii a v ultrapravici po celé Evropě. Ovšem problém je, že rasismus je v České republice nesmírně zakořeněným jevem, daleko silnějším než v západních zemích.

Těmto lidem je asi zbytečné opakovat, že genetická provázanost lidí v Evropě, na Blízkém východě a v Africe je tak silná, že se Afričan od Čecha geneticky vůbec neliší. Představa, že lidé z jiných kultur jsou hloupější, je naprostý nesmysl. Stejně jako opakované hlouposti o no-go zónách v západní Evropě či nesmysly o muslimském teroristickém nebezpečí. Normální média správně hodnotí teroristické atentátníky jako potrhlé šílence, nemá to nic společného s žádným náboženstvím.

Já pořád jen doufám, že tyto šílené "názory" jsou v ČR okrajové, ale bohužel asi ne. Vinu na tom nesou domácí sdělovací prostředky i samozřejmě škola, která nepěstuje věcné, kritické myšlení.

Problémem je, že tyto postoje působí zcela nevinným lidem problémy a jsou pro ně nebezpečné. Jak obtížné je v ČR žít pro Romy. Jak k tomu přijdou muslimské děti, když musely před posledními volbami jezdit v ČR do školy tramvajemi s protizákonnými Okamurovými nenávistnými předvolebními plakáty? Není to správné.

Upozorňuji jen na okraj, že v české politice uznávaný (!) šílenec Jaroslav Kubera, nadšený stoupenec kouření - zemřel. Proč asi?

Mezitím v Absurdistánu 115:

Vládní nenávistné útoky proti předsedovi Senátu, snahy zničit nezávislé soudnictví a pedofilní kněží

21. 1. 2020 / Tomasz Oryński

čas čtení 12 minut

Foto: Lednová demonstrace polských a mezinárodních soudců proti úsilí polské vlády podřídit si polské soudnictví

Vládní útoky proti předsedovi parlamentního Senátu pokračují. Podílí se na tom celá propagandistická mašinérie: internetoví trollové ruku v ruce s médii, které ovládá strana Právo a spravedlnoste. Gazeta Polska došla tak daleko, že otiskla obálky a falešné peníze a naléhala na své čtenáře, aby je odeslali tomu předsedovi. Centrální protikorupční úřad (CBA) apeluje na Twitteru na lidi, kteří "se podíleli na korupčních praktikách v nemocnici ve Štětíně (kde v minulosti pracoval předseda parlamentu, lékař Tomasz Grodzki) aby se přihlásili".  Je velmi pravděpodobné, že obvinění proti Grodzkému jsou vymyšlená - například jistý "pan Romuald" údajně tvrdí, že Grodzkého podplatil před 26 lety!

Greta Thunbergová v Davosu: Jednejte, sakra!

21. 1. 2020

čas čtení 4 minuty



Před rokem jsem přijela do Davosu a upozornila jsem vás, že náš dům hoří. Řekla jsem, že chci, abyste zpanikařili. Byla jsem varována, že říkat lidem, aby panikařili ohledně klimatické krize je velmi nebezpečné. Nemějte ale obavy, je to v pořádku. Věřte mi, už jsem to udělala několikrát a ujišťuju vás, že to nevede k ničemu. 

Neříkáme vám, abyste dál hovořili o tom, jak dosáhnout nulových emisí či uhlíkové neutrality podváděním a zkreslováním čísel. Neříkáme vám, abyste řešili své emise tím, že prostě někomu zaplatíte, aby zasazoval stromy někde v Africe, zatímco v tutéž dobu jsou masakrovány lesy jako v Amazonii v nekonečně větší míře. 

A řekněme to jasně, my nepotřebujeme "nízkouhlíkovou ekonomiku". Nepotřebujeme snížit emise. Naše emise musejí skončit, pokud máme mít šanci zůstat pod cílem 1,5 stupňů Celsia. 

A dokud nebudeme mít technologie, které ve velkém měřítku budou umět učinit naše emise mínusovými, musíme  na "celkové" nulové emise zapomenout. My potřebujeme opravdovou nulu. Protože vzdálené cíle "celkových nulových emisí" nebudou znamenat absolutně nic, pokud budeme dál ignorovat rozpočet CO2, který platí pro dnešek, ne pro nějaké budoucí vzdálené datum. 

Skutečnost, že USA odchází z Pařížské dohody jak se zdá všechny šokovala a znepokojila. A taky by měla. 

Ale skutečnost, že nikdo z nás nedodrží přísliby, k nimž jste se zavázali v Pařížské dohodě, jak se zdá, lidem u moci vůbec nevadí. 

Každý váš plán, který neobsahuje radikální škrty emisí u zdroje, realizovaný dnes, je naprosto nedostatečný, máme-li dosáhnout cíle 1,5 stupně Celsia nebo méně než dva stupně Celsia, jak se zavázala Pařížská dohoda. 

Vaše stranické politikaření nás absolutně nezajímá. Z perspektivy udržitelnosti, pravice, levice i střed -  všichni selhali. Žádná politická ideologie či politická struktura nebyla dosud schopna řešit klimatickou a ekologickou krizi a vytvořit soudržný a udržitelný svět. 

Protože ten svět, pokud jste si toho nevšimli, v současnosti hoří.

Říkáte: "Děti by se neměly starat." Říkáte: "Jen to nechte na nás. My to napravíme. Slibujeme, že vás nenecháme na holičkách. Nebuďte tak pesimističtí." A pak: Nic. Mlčení. Nebo něco ještě horšího než mlčení. Prázdná slova a sliby, které dělají dojem, že se podnikají dostatečné akce. 

Požadujeme, na tomto letošním Světovém ekonomickém fóru, účast od všech firem, bank, institucí a vlád, aby okamžitě zastavily veškeré investice do hledání fosilních paliv a jejich těžby. Aby okamžitě zastavily všechny dotace pro fosilní paliva a aby se okamžitě a plně od fosilních paliv odklonily.

Nepotřebujeme aby k těmto věcem došlo v roce 2050, 2030, nebo i jen 2021. Chceme, abyste to udělali teď. 

Na rozdíl od vás, má generace se nevzdá bez boje. 

Fakta jsou jasná, ale jsou stále ještě příliš nepříjemná pro to, abyste se jimi byli ochotni zabývat. 

Nic neděláte, protože si myslíte, že je to příliš deprimující a že se lidi vzdají. 

Ale lidi se nevzdají. Vy jste ti, kdo se vzdávají. 

Ráda bych věděla, co řeknete svým dětem, co že bylo příčinou vašeho selhání. A proč jste je zanechali v situaci, kdy čelí klimatickému chaosu, který jste jim vědomě způsobili? Že se zdálo, že je to příliš špatné pro ekonomiku, a tak jsme se rozhodli vzdát se myšlenky, že je nutno zajistit budoucí životní podmínky, a vůbec jsme se o to ani nepokusili? 

Náš dům stále hoří. Vaše nečinnost přilévá oleje do ohně každou hodinu. A my vám říkáme: Jednejte, jako kdybyste milovali své děti nade všechno ostatní. 

Donald Trump vyhraje příští volby za pomoci Facebooku

21. 1. 2020

čas čtení 2 minuty



Předvolební kampaň Donalda Trumpa už je v plném běhu. Zaplňuje sociální sítě cílenými reklamami a shromažďuje obrovské množství dat o voličích

Trumpovi opravdu pomáhá Facebook. Loni v říjnu vyšlo najevo, že firma Marka Zuckerberga tiše osvobodila reklamu politických stran a kandidátů od jakéhokoliv hodnocení pravdivosti či lživosti jejich inzerátů. Ty se mikrozaměřují na individuální voliče, takže je téměř nemožné kontrolovat, co kandidát  voličům sděluje. A Trumpova kampaň už nyní posílá voličům 1000 mikrocílených inzerátů denně, píše John Harris.

Británie: Za Johnsona je nyní ohrožena i společnost BBC

21. 1. 2020

čas čtení 2 minuty



V pondělí oznámil svou brzkou rezignaci generální ředitel společnosti BBC Tony Hall. Společnost BBC tím čelí "nebezpečnému okamžiku", protože extremističtí ultrapravicoví poslanci nové Johnsonovy "konzervativní" strany požadují změnu či likvidaci financování BBC prostřednictvím koncesionářského poplatku a zrušení povinnosti jej platit.

Bývalý konzervativní ministr kultury John Whittingale vyjádřil v pondělí názor, že Hallův nástupce bude muset řešit změny ve financování BBC, vzhledem k tomu, že v éře Neflixu se zcela změnily poměry v oblasti televizního vysílání. "Masivní nárůst streamování pořadů a silné rozšíření televizního vysílání soukromých firem na základě předplatného vyvolává otázky ohledně toho, zda je povinný koncesionářský poplatek za provoz BBC vůbec udržitelný."

Greta Thunberg a aktivisté požadují v Davosu skutečné a rychlé akce proti globálnímu oteplování

21. 1. 2020

čas čtení < 1 minuta

 

Dnes začíná v Davosu kontroverzní Světové hospodářské fórum, za přítomnosti bohužel i Donalda Trumpa. Greta Thunbergová a dav občanů požadují razantní a rychlé akce proti globálnímu oteplování. To má být hlavním tématem setkání papalášů, kteří většinou přiletěli do Davosu svými soukromými letadly, a přidali tak množství CO2 uhlíkové stopě.



 

Bezpečnostní riziko je Hamáček

20. 1. 2020 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Jan Hamáček, ministr vnitra a současně předseda České strany sociálně demokratické, jen pokračuje v dědictví svého předchůdce Milana Chovance, tehdy ministra vnitra a statutárního místopředsedy téže strany, když odmítá přijmout z Řecka byť jednoho jediného uprchlíka. Zdůvodňuje to tím, že osmnáctiletí Afghánci či Pákistánci jsou bezpečnostní riziko.

Jestli je ovšem něco bezpečnostní riziko, tak to, že máme ministerstvo vnitra, které neumí rozlišit mezi konkrétními lidmi, konkrétními Afghánci a Pákistánci, a naopak vysílá do společnosti rasistická moudra mimo jakoukoli bezpečnostní realitu. Od této chvíle může kdejaký nácek v ČR tvrdit, že studenti na českých univerzitách, kteří jsou mužského pohlaví a jsou původem z Pákistánu nebo Afghánistánu, jsou bezpečnostním rizikem.

ODS na smetišti dějin

21. 1. 2020 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Skončil sjezd ODS a objevují se komentáře o volebním potenciálu této klasické pravicové strany, klasické v českých poměrech (na západní poměry je to strana dost bizarní). Kdysi to byla strana s třicetiprocentními volebními zisky. Kde se těch třicet procent ztratilo? Sečtěte si dnešní ODS s TOP09 a STAN: 15% + 6% + 6%. Těch zbylých 5-10% je u pirátů, něco u Babiše.

Skotsko, Severní Irsko i Wales odmítly Johnsonovu dohodu o odchodu Británie z EU

21. 1. 2020

čas čtení 3 minuty

Foto: Vítejte ve Skotsku! Borisi, ty můžeš jít do prdele!  

Londýn však prosadí brexit navzdory odporu všech ostatních tří zemí Spojeného království


Těsně po znovuotevření severoirského parlamentu v Belfastu jednohlasně tento parlament odmítl Johnsonovu dohodu o ochodu Británie z Evropské unie:

Předtím Johnsonovu dohodu o brexitu odmítlo i velšské národní shromáždění      i skotský parlament v Edinburku.

Ministr skotské vlády Michael Russell pro brexit a ústavní otázky si na Twitteru trpce stěžuje, že se s vládou v Edinburku Londýn vůbec nebaví. Londýnský "ministr pro brexit" Steven Barclay informoval skotskou i velšskou vládu, že brexit prosadí bez ohledu na jejich odpor.   

Nelítáme „v tom všem“ všichni společně? (Ovšem zbytečně? A umíme to jinak?)

21. 1. 2020 / Miloš Dokulil

čas čtení 8 minut

 

Než se dostanu k aktuální inspiraci, která mě navodila, vím, že každý máme „svou hlavu“. Takže všem nechutná stejně maso, anebo „nemaso“. Nebo každý zrovna nemusí toužit po vojenském munduru, žena či „nežena“. A politicky někdo je napravo, anebo nalevo (dokonce někdy úplně na kraji; anebo blíže mlhavému středu, aniž by byl nutně v tom vytčeném středu nějak vstřícně kompromisnější).

Srbsko přijme z Řecka 100 uprchlických dětí bez rodičů

20. 1. 2020

čas čtení < 1 minuta

 

Nově jmenovaný řecký alternativní ministr pro imigrační politiku George Koumoutsakos a náměstkyně řeckého ministra práce a sociálních věcí Domna Michailidou se v Aténách setkali se srbským velvyslancem Dušanem Spasojevičem. Jednali o přesunu uprchlických dětí z řeckých táborů do Srbska.

Řecko a Srbsko se dohodlo na přesunutí asi jednoho sta dětí bez doprovodu rodičů do Srbska. Výběr provede Národní středisko sociální solidarity a na přesunu dětí do Srbska se budou podílet Vysoké komisařství OSN pro uprchlíky a Mezinárodní organizace pro migraci.

"Účast Srbska - které dosud není členem Evropské unie - v relokačním programu pro uprchlické děti bez rodičů je začátkem aktivace evropských pro tuto pomoc," řekl Koumoutsakos a dodal, že Srbsko "je tradičním spojencem Řecka a jeho pomoc nám přináší mnohonásobný prospěch."

Podrobnosti v angličtině ZDE   

Hamáček je velký nelida a politik bez odvahy

20. 1. 2020

čas čtení 3 minuty

Hamáček lže. V řeckých táborech jsou i mnohem mladší děti

Tak nám Hamáček řekl v TV Prima v pořadu Partie,  že do ČR nepřiveze osmnáctileté Afghánce a Pákistánce, protože to je obrovské bezpečnostní riziko. "Považuji to za nebezpečné. Řecká strana nespolupracuje. Neposkytla žádný seznam. Já jsem na to předem upozorňoval, že nám nabídnout 16,17, 18leté Afghánce a Pákistánce a byl jsem považován za obrovského nelidu. Stejně by šli do dětských domovů a detečních zařízení, ne do rodin," píše Jaroslav Miko.

Tedy řecká strana samozřejmě spolupracuje. Jasně se vyjádřila a toto vyjádření je v obsahu nedávné interní zprávy českého zastupitelského úřadu v Řecku pro českou vládu.

V této zprávě se jasně uvádí, že v táborech jsou také děti mladší 15 let.

K tomu:

O mrtvých jen dobré, ale... Potrhlý a nebezpečný Roger Scruton

20. 1. 2020 / Jan Čulík

čas čtení 5 minut

 
Nechtěl jsem o tom psát, ale nedávná smrt Rogera Scrutona vyvolala v českém tisku řadu oslavných článků. Rád bych upozornil, že Roger Scruton byl, navzdory svému vzdělání, hodně potrhlou osobou.

V roce 2002 nabízel tabákovým společnostem, že bude psát za peníze do novin PR články na obranu kouření:

Roger Scruton, kontroverzní filozof a někdejší stoupenec českých disidentů (naučil se kvůli tomu česky) požádal jednu z největších světových tabákových společností o honorář 5500 liber (cca 300 000 Kč) měsíčně, že za něj bude prosazovat do nejvlivnějších britských (a amerických) deníků a týdeníků články zaměřené ve prospěch kouření. V e-mailu firmě Japan Tobacco International požadoval Scruton, aby jeho dosavadní pravidelný měsíční honorář byl zvýšen z 4500 liber na 5500 liber, protože, jak argumentoval Scruton, v této oblasti podnikání, kde operují především fušeři a gauneři, se investice do jeho vlastního vlivu a práce skutečně vyplatí.

"Budeme umisťovat články, zaměřené ve prospěch kouření, pravidelně jednou za dva měsíce v listech Wall Street Journal, the Times, the Daily Telegraph, the Spectator, the Financial Times, the Economist, the Independent and the New Statesman", konstatoval loni v říjnu dopise firmě Japan Tobacco International, který podepsala Scrutonova manželka a zároveň jeho partnerka při podnikání. "Některé tyto články budou podepsané 'Roger Scruton', budeme se však snažit, aby se k této akci připojili i další novináři," praví se v dopise.

Zdroj v angličtině ZDE

Takto psal Scruton v jedné své filozofické knize o sexu:

"Uvažte o ženě, která si během sexu hraje se svým poštěváčkem. Taková osoba uráží svého milence obscénní prezentací svého těla, a když se na ní milenec takto dívá, vnímá, že je zbytečný. Žena se mu tím stává odpornou a jeho touhu to likviduje. Ženina touha je uspokojena na úkor jejího milence, a mezi nimi nemůže dojít ke skutečnému spojení. Počáteční obscenita masturbace ohrožuje intencionalitu touhy a přivádí nás trvale na hranici zvrácenosti. Proto je naprosto přirozené vnímat své tělo jako "zakázané území", jako tělo své rodiny."

O Scrutonově jedovatém vlivu na anglosaský diskurs psali v posledních dnech někteří akademikové:


Babišovo Švýcarsko

20. 1. 2020 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Premiér Babiš v novoročním projevu prohlásil, že by si údajně přál, aby se z Česka stalo druhé Švýcarsko ZDE. Švýcarská režisérka Fiona Gelsomina Zieglerová žijící v Praze ovšem Čechy lituje, protože tu politici lžou a kradou, což by v její zemi rozhodně nebylo možné ZDE.

Johnsonova vláda tajně znovu zahájila přípravy na vypadnutí Británie z EU bez dohody

20. 1. 2020

čas čtení 2 minuty



"Ministři" Borise Johnsona tajně obnovili jednání o přípravách vypadnutí Británie z EU bez dohody koncem prosince 2020, uprostřed obav, že jednání s Bruselem nebude úspěšné. Toto jednání bylo zahájeno "pro případ, že by Brusel nepochopil, že my opravdu koncem roku odcházíme," řekl jeden člen Johnsonovy "vlády".

Johnsonův šarlatánský poradce Dominic Cummings varoval, že se Brusel dosud "neprobudil" ohledně "vyjednávací pozice" Británie.

Johnsonův "ministr financí" Sajid Javid se vyjádřil, že Británie nebude dodržovat regulační předpisy Evropské unie. Vyvolalo to silné znepokojení u britských podnikatelů i v Bruselu, píše v pondělí list Financial Times. Evropští diplomaté varují, že tento postoj poškodí britskou ekonomiku.

Paradoxní je, že Sajid Javid před časem otevřeně varoval, že zrušení přístupu pro Británii na evropské trhy bude hospodářskou katastrofou. Toto varování je stále k dispozici na jeho stránkách!




30478

Progresivisté versus korporátní média

20. 1. 2020 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Ilustrace: Jáchym Bohumil Kartous

Ve Spojených státech se v listopadu rozhodne o tom, zda Trumpova nevypočitatelná demoliční četa povede svět k environmentální katastrofě, anebo se Bílý dům připojí ke zbytku světa v konzervativní snaze odvrátit nejhorší. S kontroverzním, avšak s nejambicióznějším zeleným novým údělem bezesporu přichází vermontský senátor Bernie Sanders. Demokratický socialista, jehož politická agenda by nepřekvapila ani proponenta Nového údělu prezidenta Franklina D. Roosevelta, s nastávajícími primárkami čelí otevřenému nepřátelství amerických sdělovacích prostředků fungujících jako každá jiná obří korporace, jež má Sanders dlouhodobě na mušce. Má v tomto hostilním klimatu vůbec progresivní politická agenda zaměřená na řešení strukturálních problémů americké společnosti včetně toxického trumpismu vůbec šanci na úspěch?

"Živoucí fosílie" mohou vyvrátit základní tvrzení evoluční teorie

20. 1. 2020

čas čtení 2 minuty

Výzkumný tým objevil první přesvědčivé důkazy o průběhu přirozeného výběru také na úrovni epigenomu, který rozhoduje o tom, zda, kdy a do jaké míry dojde k vyjádření geneticky "předprogramovaných" dispozic organismu. K takovému výběru přitom dochází po desítky milionů let, upozorňuje Jason Alvarez.

John Gray se mýlí

20. 1. 2020 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Článek Johna Graye "Proč levice pořád prohrává" pedantsky intelektualizuje přesně tak, jak to činila před prosincovými všeobecnými volbami britská Labouristická strana, zcela odtržená od praktické reality politického provozu.

V prosincových všeobecných volbách hlasovala většina britských voličů pro politické strany, které měly v programu setrvání Británie v Evropské unii, případě druhé referendum o brexitu. Johnson prosazuje brexit proti vůli britských voličů a nyní lze jen čekat jejich obrovský hněv, až začne kolaps britské ekonomiky po uzavření přístupu na trhy Evropské unie. 

Boris Johnson zvítězil ve volbách, protože nesmírně schopným způsobem zneužíval základních, učebnicových principů sociální psychologie. Po debaklu Theresy Mayové ve volbách v červnu 2019 neměli záměrně konzervativci žádný volební program, Johnson se ukrýval před sdělovacími prostředky (jednou do ledničky) a odmítl se podrobit jakémukoliv kritičtějšímu interview. Kdykoliv vystoupil před kamerami, jen do zblbnutí opakoval lživé, avšak jednoduché a úderné heslo "Get Brexit Done".

Labouristická strana měla v čele naprosto nekompetentního a necharismatického Jeremyho Corbyna (nikdy nedokázal řádně oponovat konzervativcům při interpelacích v Dolní sněmovně) a pro všeobecné volby připravila zmatený, složitý a rozsáhlý volební program, jemuž řadoví voliči nemohli porozumět a nemohli ho považovat za přesvědčivý. Je naprosto depresivní, že labouristé stále ještě nic nepochopili a ani teď nejsou schopni jednat prakticky. V Británii proto dnes neexistuje opozice.

Největší nekompetentností protibrexitových politických stran a seskupení však bylo, že se před volbami odmítli sjednotit. 

V Anglii (ve Skotsku už ne!)  existuje zastaralý a neférový většinový volební systém. Jak vysvětlil aktivista Femi v tomto vynikajícím videu, pokud mají konzervativci podporu 35 procent hlasů, labouristi 30 a liberální demokrati 30, podle britského volebního systému, kdy v každém okrsku vítězí ten kandidát, který získá nejvíc hlasů, zvítězí konzervativci  ve všech volebních okrscích a budou mít totální většinu v parlamentě.


Proč levice pořád prohrává

20. 1. 2020

čas čtení 5 minut

Boris Johnson dosáhl významného vítězství, když porazil Labour v jejích starých základnách. Ale jeho dilematem je, jak upevnit alianci s dělnickou třídou, zatímco kulturní establishment zůstává oddán hodnotám progresivismu, napsal John Gray.

Afrika nepotřebuje západní kolonialisty. Vystačí s vlastními

20. 1. 2020 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Britská BBC právě získala přístup k 700 000 různých dokumentů věnovaných rozkrádání angolského národního bohatství dcerou bývalého prezidenta Isabel dos Santosovou ("Luanda Leaks") ZDE. Ta nahromadila podvodným způsobem majetek v odhadované výši přinejmenším 2,1 miliardy dolarů a žije nyní ve vlastním luxusním domě v centrálním Londýně.

Orbán: Kompenzovat Romy za segregaci ve školách je "nespravedlivé" vůči ostatním členům komunity

20. 1. 2020

čas čtení < 1 minuta

Maďarský premiér Viktor Orbán je nespokojen s rozhodnutím soudu, jenž přiznal odškodnění Romům, kteří utrpěli segregací ve své základní škole v rodném městě Gyöngyöspata. Apelační soud v Debrecénu rozhodl, že studentům, jejichž vzdělání utrpělo rasovou segregací, náleží odškodnění ve výši 100 milionů forintů. Rozhodnutí však ještě není konečné, protože nález ještě přezkoumává nejvyšší odvolací instance, informují Simor Dániel a Bóna Samu.

Maďarský premiér tvrdí, že nález soudu poškozuje "smysl pro spravedlnost" ve společnosti, protože lidé z Gyöngyöspaty vidí, jak romská komunita získává "významnou sumu bez toho, aby kvůli ní museli jakkoliv pracovat".

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Čím vším se Rusové liší od Evropanů

20. 1. 2020

čas čtení 2 minuty

Na rozdíl od Evropanů a Američanů považují Rusové skromnost a zdrženlivost za nedostatky - a jsou přesvědčeni, že se musejí vytahovat s tím co mají, aby ukázali druhým, že jsou silnější, bohatší a tvrdší než oni. Odráží se v tom fakt, že se drží na úrovni boje o přežití, místo aby se rozvíjeli, uvádí Andrej Nalgin.

Hospodaření OSBL za prosinec 2019

6. 1. 2020

čas čtení 2 minuty

V prosinci  2019  přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 77 561.50 Kč, výdaje byly 91 481.50 Kč.

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají, - ale jak vidíte z výše uvedeného grafu,  směřujeme k nule. Trvale potřebujeme poněkud vyšší, pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 80 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.


Donald Trump | Česká republika | Globální oteplování | Bezdomovectví | USA | Životní prostředí | Jan Palach | Sdělovací prostředky | Náboženství | Filmový festival Karlovy Vary 2018 | Islám | Česká politická scéna | Ekologie | Velká Británie - politika a společnost | Pro stoupence czexitu | EYE - Evropské setkání mladých | Babiš | Iracionální nenávist v České republice | Rozhovory Britských listů | Filmový festival Karlovy Vary 2017 | Filmový festival Karlovy Vary 2016 | V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Český film | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák | Sdělovací prostředky | Sdělovací prostředky
25908