Čím vším se Rusové liší od Evropanů

20. 1. 2020

čas čtení 2 minuty
Na rozdíl od Evropanů a Američanů považují Rusové skromnost a zdrženlivost za nedostatky - a jsou přesvědčeni, že se musejí vytahovat s tím co mají, aby ukázali druhým, že jsou silnější, bohatší a tvrdší než oni. Odráží se v tom fakt, že se drží na úrovni boje o přežití, místo aby se rozvíjeli, uvádí Andrej Nalgin.


Na Západě ti, kdo mají moc a bohatství, nepociťují potřebu se s tím tolik chlubit. Místo toho mají sklon podhodnocovat, protože takovou skromnost považují za lépe odpovídající stavu, kdy jsou si všichni rovni.

Ale Rusové, kteří se nepřetržitě zabývají bojem o přežití, jsou nuceni blafovat a předvádět se po způsobu zvířat, jak jsou mocní, tvrdí a bohatí, i když přitom podvádějí. Jinak by se jim nepodařilo přežít.

Proto si Rus vezme půjčku na drahé auto, které si nemůže dovolit, neboť vidí, že lidé jako Putin nebo patriarcha mají velká auta a to je podle něj tedy přiměřený styl, který má všem ukázat, že i když nejste respektováni, přinejmenším je třeba se vás bát.

Další příklad představuje připravenost Evropanů a Američanů usmát se, zatímco neví o neochotě Rusů učinit totéž, pokud potkají kohokoliv jiného než své blízké přátele. Také to odráží jistou jakoby "zvířecí opatrnost" Rusů, kteří považují západní úsměv za neupřímný.

(Kdy se vlastně v Česku opět tolik rozmohly pasivně agresívní, bezvýrazné normalizační ksichty? - pozn. KD.)

Obyvatelé Západu se nepotřebují usmívat jen na někoho, protože celou dobu nerozlišují mezi vlastními a cizími; jsou si všichni rovni a všichni sví. Ale v Rusku rozlišení mezi vlastními a všemi ostatními má v sobě kritickou důležitost, protože je považováno za požadavek nutný k přežití.

Snaha přežít nutí lidi stát se členem kolektivního stáda, aby byli mezi "svými" (свои) a usmívají se nebo neusmívají podle toho, aby dali najevo meze stáda. Tato potřeba přežití vyžaduje určitou ztrátu individuality a svobody, protože akce jednotlivce jsou podřízeny stádu.

Na Západě se lidé soustředí na individuální rozvoj a tak jsou připraveni smát se na každého, nejen na členy vlastního stáda. Ve skutečnosti se takto vůbec nedefinují a úsměv jim jejich vlastní rozvoj usnadňuje, místo aby jej komplikoval.

Pokud se Rusové chtějí oddělit od stáda a stát se jednotlivci zaměřenými na rozvoj spíše než na přežití, mohli by možná začít tím, že se usmějí i na ty, které neznají.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
8779

Diskuse

Obsah vydání | 23. 1. 2020