Británie: Za Johnsona je nyní ohrožena i společnost BBC

21. 1. 2020

čas čtení 2 minuty


V pondělí oznámil svou brzkou rezignaci generální ředitel společnosti BBC Tony Hall. Společnost BBC tím čelí "nebezpečnému okamžiku", protože extremističtí ultrapravicoví poslanci nové Johnsonovy "konzervativní" strany požadují změnu či likvidaci financování BBC prostřednictvím koncesionářského poplatku a zrušení povinnosti jej platit.

Bývalý konzervativní ministr kultury John Whittingale vyjádřil v pondělí názor, že Hallův nástupce bude muset řešit změny ve financování BBC, vzhledem k tomu, že v éře Neflixu se zcela změnily poměry v oblasti televizního vysílání. "Masivní nárůst streamování pořadů a silné rozšíření televizního vysílání soukromých firem na základě předplatného vyvolává otázky ohledně toho, zda je povinný koncesionářský poplatek za provoz BBC vůbec udržitelný."

 

BBC má jedenáct let platnou provozní chartu, která vyprší v roce 2027. Avšak na jaře roku 2022 bude podrobena revizi jejích podmínek v době poloviny platnosti charty.

Budoucí šéf společnosti BBC bude muset řešit kontroverze ohledně rovného platu pro mužské i ženské zaměstnance BBC, konflikty ohledně politické zaujatosti a rozrůzněnosti. Odpůrci brexitu považují všeobecně společnost BBC za zbabělou ve svém zpravodajství, neschopnou věcně a kriticky hodnotit fakta a upozorňovat na lži politiků. Stoupenci brexitu, včetně Johnsonovy vlády, naopak považují BBC za enklávu přeživšího se liberalismu, za rozhlasovou a televizní společnost, která dostatečně neodráží bigotní a nevěcné názory řadových voličů.

Během předvolební kampaně koncem minulého roku naznačil Boris Johnson, že pokračování ve vybírání koncesionářského poplatku není udržitelný model. Johnson se v předvolební kampani vyhnul ostrému investigativnímu předvolebnímu rozhovoru moderátora BBC Andrewa Neila, jemuž se podrobili všichni ostatní kandidáti.

Harriet Harmanová, bývalá stínová labouristická ministryně kultury, varovala, že BBC čelí "nebezpečnému okamžiku", protože mnoho konzervativců nechce mít v Británii vůbec vysílatele veřejné služby. Kevin Brennan, stinový labouristický ministr pro média, upozornil, že nový šéf BBC bude muset být schopen obhájit BBC před "velmi pravicovou vládou s hlasy, které chtějí BBC rozbít".

Podrobnosti v angličtině ZDE   

0
Vytisknout
9030

Diskuse

Obsah vydání | 27. 1. 2020