Změna klimatu: Bouře Gloria pustoší Španělsko

24. 1. 2020

čas čtení 1 minuta
Počet obětí mimořádně silné bouře Gloria ve Španělsku stoupl na 11, když extrémní meteorologické podmínky způsobily vážnou škodu v deltě řeky Ebro v Katalánsku a na pobřežních budovách ve Valencii.


Silná bouře poté, co po čtyři dny přecházela přes severní a východní Španělsko, ve čtvrtek dosud ovlivňovala Katalánsko a vyžádala si další oběť. Muž byl nalezen mrtev v Jorbě v Barceloně, poté co jeho auto odnesl přívalový liják. Počet obětí bouře tak dosáhl jedenácti.

Další člověk je pohřešován v Cabacés (Tarragona), kde byl naposled spatřen, jak řídí své auto. Celkem je pohřešováno pět osob, poté co Gloria zasáhla region lijáky, přívaly sněhu, větrem s rychlostí přes 100 km/h a rekordně vysokými mořskými vlnami.

Mnoho municipalit v Katalánsku čelí přerušení dopravního spojení a 130 000 studentů zůstalo doma. Ve městě Girona úřady oznámily, že řeka Ter odnesla břehy ve čtvrtích Pedret a Pont Major, zatímco hladina řeky Onyar stále stoupá.

Města Deltebre a Alcanar v provincii Tarragona požádala o vyhlášení zóny katastrofy. První odhady hovoří o škodách v Deltebre, kde došlo k odnesení 25 metrů pobřeží a zničení 3 000 hektarů rýžových polí, v řádu 9,5 milionu eur.

Španělský premiér Pedro Sánchez ve čtvrtek navštívil několik nejhůře zasažených oblastí. Katalánsko, oblast Valencie a Baleárské ostrovy odnesly největší část poškození vyvolaného bouří Gloria.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7913

Diskuse

Obsah vydání | 28. 1. 2020