Skvělá zpráva: Česko leží v Austrálii

24. 1. 2020 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty
V indexu vnímání korupce ČR právě přeskočily Bhútán, Katar či Uruguay, jejichž státní aparát je nyní vůči podplácení odolnější než náš ZDE. "Politici tu sní o tom, jak doháníme světovou špičku, ale bez funkčního státu, efektivní správy a nezávislé justice to je jen blouznění. V tomto směru se za poslední dva tři roky po legislativní a institucionální stránce neudělalo vůbec nic," říká šéf české pobočky Transparency International David Ondráčka.


Premiér Babiš sice sní o Švýcarsku ZDE, jenomže realitou není bohužel ani Bhútán. Když Miloš Zeman v roce 1989 tvrdil, že tehdejší Československo v některých parametrech (údajně ve výdajích na univerzitní vzdělávání) za Bhútánem zaostává, šlo ještě pouze o jednu z velmi mnoha účelových lží MZ. Realitou se propad za izolovanou asijskou monarchii stal až ke konci druhého funkčního období prezidenta Zemana.

V srpnu 1989 vydal někdejší prognostik Zeman slavný článek "Prognostika a přestavba" psaný pro Technický magazín. Kritizoval v něm fakt, že modernizace ("přestavba") tehdejší společnosti v podmínkách faktické nefunkčnosti kontrolních mechanismů je jen a pouze předstírána, protože nežádoucí "pesimistické" zprávy konstatující skutečné problémy státní moc systematicky umlčuje.

Jak velmi se takový stav lišil od počínání dnešního premiéra disponujícího plnou Zemanovou podporou, který místo zohlednění nepříjemných faktů organizaci Transparency International zuřivě napadá - protože mu kazí vybájený obrázek Česka rychle dohánějícího vyspělý Západ ZDE.

Samozřejmě, že nikdy nemůžete dohánět Západ ve státě, který systematicky rozkrádáte.

***

Avšak nepropadejme pesimismu.

Jaké štěstí, že tuto zemi už více neřídí nemehla! Nebo nedejbože třeba sklerotičtí klokani.

Takoví, co neustále zapomínají na vlastní kapsu...

0
Vytisknout
11536

Diskuse

Obsah vydání | 28. 1. 2020