Řecko upírá lékařskou péči vážně nemocným dětem z řad uprchlíků na Lesbu

23. 1. 2020

čas čtení 4 minuty
Foto: Zahra trpí autismem a dalšími psychickými poruchami

Tisková zpráva Lékařů bez hranic

Řecká vláda zrušila přístup k lékařské péči pro uprchlíky a lidi bez dokladů, kteří přišli do Řecka, v červenci 2019. Bez lékařské péče tak zůstalo více než 55 tisíc lidí.

Řecká vláda v táboře Moria na ostrově Lesbos cíleně neposkytuje adekvátní zdravotní péči nejméně 140 dětem, které trpí chronickými, komplexními a život ohrožujícími nemocemi. Lékaři bez hranic ji proto vyzývají, aby se tomuto závažnému problému věnovala a nemocné děti evakuovala na řeckou pevninu, nebo do jiných zemí Evropské unie, kde se jim dostane náležité pomoci.

 

 

Foto: Tři roky starý Mohammed trpí chronickými bolestmi hlavy

„Vidíme tady mnoho dětí se zdravotními problémy, jako je cukrovka, astma nebo srdeční poruchy, které jsou nuceny žít ve stanech, v hrozných a nehygienických podmínkách. Navíc nemají přístup k nezbytné a specializované lékařské péči,“ upozorňuje Hilde Vochten, koordinátorka zdravotní péče Lékařů bez hranic v Řecku.

„Lékaři bez hranic jednají s řeckými úřady ohledně převozu dětí na pevninu, kde by se jim dostalo urgentní péče. Navzdory faktu, že transfer některých dětí byl řeckým ministerstvem zdravotnictví schválen, žádné z nich se dosud převozu nedočkaly. Neochota vlády najít rychlé a systémové řešení pro tyto děti, mezi nimiž jsou i miminka, je ostudná. Poškozuje jejich zdraví a mohla by vést k doživotním následkům nebo dokonce k smrti.“

Řecká vláda zrušila přístup k lékařské péči pro uprchlíky a lidi bez dokladů, kteří přišli do Řecka, v červenci 2019. Bez lékařské péče tak zůstalo více než 55 tisíc lidí.

Lékaři bez hranic ve svém pediatrickém středisku vedle tábora Moria viděli od března 2019 více než 270 dětí s chronickými a komplexními nemocemi, jako jsou srdeční choroby, epilepsie nebo cukrovka. Tyto nemoci vyžadují specializovanou lékařskou péči, na kterou zde není zařízení Lékařů bez hranic vybaveno. Přetížená veřejná nemocnice na Lesbosu jim už rovněž nemůže nabídnout pomoc. Některé potřebné lékařské služby tam nejsou k dispozici.

„Moje dcerka Zahra má autismus. Žijeme s ní na velmi malém prostoru, prakticky bez elektřiny. Často během noci trpí záchvaty. Není tady nikdo, kdo by nám pomohl. Chci jen najít místo, kde si bude dcera moci hrát jako ostatní děti, a kde jí bude léčit kvalitní lékař,“ říká Šamseja z Afghánistánu.

Lékaři bez hranic poslední čtyři roky upozorňují na situaci v táboře Moria, označují ji za humanitární tragédii vyvolanou bezcitností některých vrcholných evropských politiků. Současná situace opět připomíná, že migrační politika založená na dohodě mezi EU a Tureckem z roku 2016 způsobuje zbytečné utrpení lidí a ohrožuje jejich životy.

„Děti, ženy a muži platí nespravedlivou cenu za migrační politiku, která je založena na odstrašování. Upírání přístupu k lékařské péči dětem s vážnými nemocemi je už opravdový vrchol,“ dodává Tommaso Santo, šéf mise Lékařů bez hranic v Řecku.

Lékaři bez hranic proto vyzývají k těmto třem opatřením:

  • Okamžité evakuaci z Lesbosu všech lidí na útěku trpících chronickými a komplexními nemocemi, prioritně dětí.
  • Zajištění přístupu k bezplatné, včasné a adekvátní zdravotní péči pro všechny žadatele o azyl, nedoprovázené děti anebo lidi bez dokladů v Řecku.

  • Ukončení systému zadržování uprchlíků a žadatelů o azyl v otřesných a nelidských podmínkách na Lesbosu.

Lékaři bez hranic poskytují zdravotní a humanitární péči žadatelům o azyl a migrantům v Řecku od roku 1996. V roce 2014 organizace svoje aktivity v zemi rozšířila, aby dokázala pokrýt potřeby zvyšujícího se počtu žadatelů o azyl, uprchlíků a dalších migrantů, kteří na řecké ostrovy a do vnitrozemí přijížděli z Turecka. Od roku 2016 poskytly týmy Lékařů bez hranic na místě služby v oblastech základní zdravotní péče, léčby chronických onemocnění a reprodukčního zdraví, fyzioterapie a klinické psychologické i psychiatrické péče. Dnes týmy Lékařů bez hranic působí na ostrovech Lesbos, Samos a také ve středních Athénách. 

 

Lékaři bez hranic

0
Vytisknout
8846

Diskuse

Obsah vydání | 28. 1. 2020