"Vyhlášení války". Konflikt v Polsku ohledně nezávislosti soudnictví eskaluje

25. 1. 2020

čas čtení 4 minuty


Poslanci schválili zákon, který Nejvyšší soud označil za protizákonný

Špatná zpráva: Evropská unie není schopna razantně zakročit v postkomunistických zemích proti likvidaci demokracie a právního pořádku. Bude to znamenat konec EU?

Konfrontace mezi polskou vládou a vysokými soudci v Polsku dramaticky eskalovala. V Bruselu to vyvolalo úzkostnou reakci poté, co polský Nejvyšší soud a parlament vydaly protikladná rozhodnutí ohledně legálnosti "reforem" soudnictví.

Vládní strana Právo a spravedlnost se snaží  získat přímou kontrolu nad polským soudnictvím. Protikladná rozhodnutí Nejvyššího soudu a parlamentu uvrhla právní pořádek v Polsku do chaosu. Soudcům totiž nyní hrozí trestní stíhání, pokud budou jednat podle rozhodnutí vlastního Nejvyššího soudu.

 

Strana Právo a spravedlnost, pravicová populistická strana, tráví už více než čtyři roky úsilím ovládnout polské soudnictví a polskou prokuraturu. Zlikvidovala nezávislost většiny polského soudnictví. "Toto je extremní eskalace, způsobená polskou vládou," konstatoval Marcin Matczak, profesor práva na univerzitě ve Varšavě. "Došly jí argumenty, tak začala používat brutální sílu."

Po převzetí moci r. 2015 strana Právo a spravedlnost ovládla Národní radu soudnictví, předtím nezávislou instituci, která dohlíží na jmenování polských soudců a vede proti soudcům disciplinární řízení. Vláda PiS zaplnila svou novou soudní disciplinární komoru svými loajálními stoupenci, kteří nyní zavádějí disciplinární řízení proti všem soudcům, kteří zpochybňují nový režim.

Soudcům, kteří rozhodují v politicky citlivých případech, anebo kteří vyjádřili opozici proti likvidaci nezávislosti polského soudnictví, je vyhrožováno disciplinárním řízením, trestním stíháním a v mnoha případech proti nim stát vede ve sdělovacích prostředcích zastrašovací kampaň.

V prosinci rozhodl polský Nejvyšší soud, který je dosud nezávislý, že Národní soudní rada a nová disciplinární komora jsou protizákonné.  Vláda reagovala návrhem zákona, který učiní trestným činem pokus jakéhokoliv soudce zpochybňovat legálnost vládních jmenování soudců. Zakázala tím soudcům, aby jednali podle verdiktu Nejvyššího soudu.

To vedlo tento čtvrtek k pozoruhodnému konfliktu, kdy polský parlament hlasováním tento návrh zákona schválil přesně v dobu, kdy vyhlásil polský Nejvyšší soud, že je tento zákon ilegální. Na důkaz vzdoru se zasedání Nejvyššího soudu účastnilo všech 60 soudců ze tří soudních komor, které dosud neovládli kolaboranti se stranou PiS.

Sílící krize posiluje napětí mezi Polskem a evropskými institucemi, včetně Evropské komise a Evropského soudního dvor. V listopadu rozhodl Evropský soudní dvůr, že v konfliktu má právo konečného rozhodování polský Nejvyšší soud. Znamená to, že polský parlament nyní odmítl nejen verdikt polského Nejvyššího soudu, ale i verdikt Evropského soudního dvora.

Terry Reintke, německý europoslanec za Stranu zelených, který zasedá v Evropském parlamentě ve výboru pro soudnictví a otázky vnitra, konstatoval: "Toto je více než špatná zpráva pro demokracii a svobodu v Evropě. Potřebujeme plnou solidaritu se všemi polskými občany, kteří hájí zákonnost. Polští soudci jsou evropští soudci. O nezávislosti polského soudnictví se nedá jednat."

Mluvčí Evropské komise uvedl, že je "velmi znepokojem o situaci soudnictví v Polsku, zejména konečným přijetím zákona, který pozměňuje zákon o konečné organizaci obyčejných soudů."

Viceprezidentka Evropské komise Věra Jourová navštíví příští týden Polsko a bude o této věci jednat s polskými úřady.

Kritikové zdůrazňují, že Evropská komise - a členské státy EU - selhaly a nejednají dostatečně razantně na ochranu nezávislosti soudnictví v Polsku.

Evropský parlament minulý týden schválil rezoluci, varující, že situaci v Polsku a v Maďarsku se zhoršila od doby, kdy Evropská unie proti nim aktivovala sankční proceduru podle článku 7.

"Toto není jen vyhlášení války proti polskému soudnictví," řekl Matczak. "Je to vyhlášení války proti našemu místu v Evropě."


Podrobnosti v angličtině  ZDE
 
 

0
Vytisknout
8780

Diskuse

Obsah vydání | 28. 1. 2020