Britský ministr financí: Británie po brexitu nebude dodržovat normy EU

18. 1. 2020

čas čtení 4 minuty


Britský ministr financí Sajid Javid varoval, že po odchodu Británie z EU nebude Británie dodržovat předpisy Evropské unie. Britské ministerstvo financí nepodpoří výrobce, kteří chtějí dodržovat předpisy EU, protože "měli tři roky na to, aby se na odchod připravili".

Tyto výroky vážně znepokojí vedoucí podnikatele v klíčových britských sektorech, včetně automobilového průmyslu a zemědělství, kteří se obávají, že nedodržování předpisů Evropské unie bude znamenat celní bariéry pro vývozce a dovozce z EU. Průmyslové podniky jako automobilky závisejí na dodávce součástek pro výrobu např. automobilů v rámci tzv. systému "just in time", kdy součástky putují několikrát přes hranice různých zemí Evropské unie. Kromě toho existuje předpis, který požaduje, aby automobily, které se smějí bezcelně prodávat na území Evropské unie, měly nejméně 50 procent součástek evropského původu. Součástky vyrobené v Británii se to toho po brexitu nebudou počítat.

V roce 2018 vyvezla Británie do zemí EU 45 procent svého exportu, v hodnotě 291 miliard liber, dovezla z EU 53 procent veškerého svého importu v hodnotě 357 miliard liber. Je zjevné, že celní bariéry po brexitu budou pro Británii katastrofou. 

K tomu: Business Insider: Kapitáni britského průmyslu zaslali Borisu Johnsonovi 31 naléhavých otázek o situaci po brexitu a nedostali žádnou odpověď (v angličtině) ZDE

David Lammy, labouristický poslanec: Toto není jen katastrofa pro byznys. Je to katastrofální i pro zaměstnance a pro veřejné služby, které na nich závisejí. Brexit nejvíce poškodí ty komunity, jimž tvrdil, že pomůže.


 

Minulý týden varovala prezidentka Evropské komise Ursula von der Leyen, že cenou za nedodržování předpisů EU budou pro Británii celní bariéry pro dovoz jejího zboží do EU.

"Čím větší bude divergence, tím vzdálenější bude muset být to parterství," zdůraznila.

Michel Barnier, hlavní vyjednavač EU pro brexit, také varoval, že Británie nezíská bezcelní přístup do Evropské unie, pokud nepřijme předpisy Evropské unie například o ochraně životního prostředí.

Javid přiznal, že některé britské podniky nebudou mít z brexitu prospěch, ale tvrdil, že "britská ekonomika bude v dlouhodbé perspektivě prosperovat".

Vyjednávání Británie o budoucí obchodní dohodě s EU mají oficiálně začít 25. února 2020.

Dne 31. ledna 2020 vyčlení vláda Borise Johnsona Británii z Evropské unie, navzdory tomu, že v prosincových volbách r. 2019 hlasovala drtivá většina britských voličů pro protibrexitové politické strany a Johnson se nikdy neodvážil uspořádat druhé referendum o brexitu, protože by ho prohrál.

Boris Johnson a jeho Konzervativní strana, která se pod jeho vedením posunula ostře směrem k pravicovému populismu, poté, co Johnson ze strany vyloučil řadu tradičních, centristických konzervativců, včetně vnuka Winstona Churchilla, zvítězila v prosincových volbách v důsledku opakování jednoduchého lživého hesla a v důsledku toho, že nekompetentní opoziční strany, stavějící se proti brexitu, se nedokázaly spojit.

Zajímavé je, že Johnsonova vláda se (zatím) neobává lidového hněvu, způsobeného tím, že vyčleňuje zemi z Evropské unie navzdory tomu, že si to většina britských občanů nepřeje.

Sajid Javid je známý tím, že ještě před několika lety vážně varoval, že odchod Británie z EU by byl ekonomickou katastrofou. Řada ministrů dnešní Johnsonovy vlády však nyní z kariérních důvodů tvrdí, že brexit bude úspěch, přestože donedávna říkali opak.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
7059

Diskuse

Obsah vydání | 21. 1. 2020