Neonacisté se zřejmě stanou v nadcházejících volbách druhou nejsilnější stranou na Slovensku

16. 1. 2020

čas čtení 1 minuta
 

Slovensko se zřejmě stane nejnovější evropskou zemí pod vlivem ultrapravice. Z průzkumů veřejného mínění vyplývá, že ve  všeobecných volbách dne 29. února tam výrazně posílí neonacisté, píše v britském deníku Independent Jon Stone.

Strana Kotlebovci-ĽSNS se od začátku prosince umísťuje v průzkumech veřejného mínění pevně na druhém místě. V roce 2016 byla pátá.

 

Kotlebova strana vytváří polovojenské jednotky, jejichž cílem je bojovat proti imaginárnímu "cikánskému teroru". Chce znovu zavést povinnou vojenskou službu a oslavuje slovenský nacistický stát, který existoval během druhé světové války.

Šéf strany Marián Kotleba se vyjádřil, že židům žijícím na Slovensku "hluboce vadí všechno, co je slovenské" a že "žijí na našem území jen díky milosrdenství slovenského národa".

Programem jeho strany je uzavřít hranice Slovenska, a zabránit tak údajnému příchodu "hord muslimských imigrantů". Strana tvrdí, že s otevřenými hranicemi páchá "národní sebevraždu" a že už Slovensko není nezávislým a suverénním státem, protože je členem Evropské unie.

Loni v dubnu odmítl slovenský Nejvyšší soud žádost státního prokurátora, aby byla Kotlebova strana zrušena, protože je to "extremistická strana s fašistickými tendencemi" a je neslučitelná se slovenskou ústavou.

Nejvyšší soud argumentoval, že neexistují důvody pro rozpuštění této strany, protože její existence neohrožuje bezprostředně demokracii.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

0
Vytisknout
9558

Diskuse

Obsah vydání | 21. 1. 2020