Trump mění verzi týkající se atentátu na Kásima Solejmáního

16. 1. 2020

čas čtení 1 minuta

Americký prezident Donald Trump se nyní snaží tvrdit, že „skutečně nezáleží“ na tom, zda přední íránský generál Kásim Solejmání představoval pro americká vojska bezprostřední hrozbu předtím, než Bílý dům nařídil jeho cílené usmrcení bezpilotním letounem u mezinárodního letiště v Bagdádu. Donald Trump však několik dnů dříve tvrdil, že Solejmání plánoval útok na čtyři ambasády.

Ale Trumpova tvrzení vyznívají naprázdno poté, co jeho ministr obrany Mark Esper konstatoval, že neviděl žádné důkazy o plánovaných útocích Íránců. Prezident Trump reportérům řekl, že jeho politika je konzistentní a že usmrtil ve všech ohledech největšího teroristu; darebáka, který zabil spoustu lidí.

Mezitím šéf americké diplomacie Mike Pompeo odmítá iráckou rezoluci požadující stažení amerických vojsk z Iráku, která byla schválena po atentátu na Solejmáního v Bagdádu. List Wall Street Journal 12. ledna informoval, že americké ministerstvo zahraničí Irák varovalo, že by mu Bílý dům mohl zamezit přístup k vlastnímu bankovnímu účtu u Federálního rezervního systému (FED), pokud donutí americké síly opustit zemi.

Celý článek v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7432

Diskuse

Obsah vydání | 21. 1. 2020