"Lidský omyl": Írán přiznal, že omylem sestřelil ukrajinské dopravní letadlo

11. 1. 2020

čas čtení 4 minuty


Írán přiznal, že jeho armáda udělala "neodpustitelnou chybu" a neúmyslně sestřelila ukrajinské dopravní letadlo, čímž usmrtila všech 176 osob na palubě. Toto přiznání bylo učiněno poté, co íránský režim řadu dní odmítal západní výzvědné informace, že k tomuto skutečně došlo.

Íránská státní televize odvysílala vojenské prohlášení v sobotu ráno. Konstatovala, že za sestřelení ukrajinského letadla mohl "lidský omyl". Pak následovala veřejná omluva od íránského prezidenta.

Prezident Hassan Rouhaní napsal v sobotu: "Islámská republika Írán hluboce lituje této katastrofální chyby. Mé myšlenky a  modlitby jdou všem truchlícím rodinám. Nabízím svou nejupřímnější soustrast."



 Íránský ministr zahraničí Džavad Zarif napsal: "Smutný den. Předběžné závěry interního vyšetřování armády: lidská chyba v době krize způsobené americkým adventurismem vedla ke katastrofě. Naše hluboké politování, omluvy a kondolence našemu lidu, rodinám všech obětí a všem ostatním postiženým národům."

Íránská armáda si ukrajinské letadlo spletla s nepřátelským objektem poté, co zamířilo směrem k důležitému vojenskému středisku Revolučních gard, konstatovalo vojenské prohlášení na oficiálních stránkách státní tiskové kanceláře IRNA.

"Armáda byla v nejvyšším stavu pohotovosti," uprostřed zvýšeného napětí s USA, konstatuje prohlášení a dodává: "Za takových okolností, v důsledku lidské chyby a neúmyslným způsobem, letadlo bylo zasaženo."

Armáda se za katastrofu omluvila a uvedla, že zmodernizuje své systémy, aby se něco takového už v budoucnosti nemohlo stát. Odpovědné strany budou vyšetřovány soudním oddělením armády a budou se za svůj omyl zodpovídat.


Toto íránské přiznání odpovědnosti vyvolá otázky, proč íránské úřady neuzavřely po útokem balistickými střelami proti základnám v Iráku hlavní teheránské civilní letiště pro civilní dopravu, když se obávaly amerického protiútoku.

Také to zpochybňuje důvěryhodnost informací poskytovaných vysokými íránskými činiteli. Ještě v pátek tvrdil Ali Abezdadeh, šéf íránského ministerstva pro leteckou dopravu, s naprostou jistotou, že havárii nezpůsobilo sestřelení letadla. Ve čtvrtek řekl mluvčí íránské vlády Ali Rabiei, že o útok raketou nešlo a že jde o pokus sypat sůl do ran rodin obětí.

Přiznání, že íránská vláda nese odpovědnost za zničení ukrajinského letadla, zřejmě vyvolá hněv veřejnosti proti íránským úřadům poté, co Íránci vládu po usmrcení Suleimaniho podpořili. Většina obětí cestujících v ukrajinském letadle byli Íránci či íránští Kanaďané a k havárii ukrajinského letadla došlo nedlouho poté, co íránské úřady potlačily celostátní protesty proti drastickému zvýšení cen pohonných hmot.

"Toto je správný krok íránské vlády, že přiznala odpovědnost," řekl Payman Parseyan, prominentní íránský Kanaďan v západní Kanadě, který při havárii přišel o řadu přátel. "Myslím si, že by to z vyšetřování vyplynulo, ať by se jim to líbilo nebo ne."

V ukrajinském letadle bylo 167 cestujících a 9 členů posádky. Mimo jiné tam bylo 82 Íránců, nejméně 52 Kanaďanů, 11 Ukrajinců a 3 Britové.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 
PS. Zajímavé je, že íránská vláda je v tomto smyslu otevřenější než ruská vláda, která stále popírá, že  na Ukrajině omylem sestřelila holandské dopravní letadlo, konstatuje Michael McFaul:


0
Vytisknout
8379

Diskuse

Obsah vydání | 14. 1. 2020