Sulejmání nebyl antiimperialistickým hrdinou

8. 1. 2020

čas čtení 1 minuta
Okamžitě po zprávě o zabití íránského generála Kásima Sulejmáního a iráckého miličního velitele Abú Mahdího am-Muhandise některé levicové kruhy na Západě prohlásily s velkou sebedůvěrou - už zase - že 3. světová válka je za dveřmi. Předtím byla stejná varování před globální zhoubou vyvolána, když Trump nařídil poněkud bezzubé nálety na vyprázdněné vojenské instalace v Sýrii a eskaloval svou rétoriku proti severokorejskému Kim Čong-unovi, upozorňuje Malak Chabkoun.


A stejně jako světová válka nevypukla při těchto předchozích příležitostech, nevypukne ani tentokrát.

Značná část levice na Západě (té, která se kdysi označovala za progresivisty) také brutálně zaútočila na lidi na Blízkém východě, kteří oslavovali Sulejmáního a Muhandisovu smrt. I když je špatné chválit Trumpovo rozhodnutí zabít dva velitele jako "ušlechtilý čin", rámcovat to co se stalo starým, ošuntělým levičáckým narativem o americkém imperialismu znamená vymazat regionální kontext a utrpení milionů lidí na Blízkém východě vyvolané cizími mocnostmi.

Jistě, je důležité poukázat na Trumpovu bezohlednost a politický oportunismus, ale je také neomluvitelné ignorovat zločiny Sulejmáního a Muhandise a těch, jimž sloužili.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7513

Diskuse

Obsah vydání | 14. 1. 2020