Návštěva egyptského mučitele v Praze

13. 1. 2020

čas čtení 3 minuty
Dne 25. ledna je čtvrtým výročím únosu mladého vědce Giulia Regeniho egyptskými tájnými službami, které ho následně umučily.

ČRo Plus vydal před pár týdny zprávu, že se zahájení velké egyptologické výstavy v Národním muzeu v Praze zúčastní předseda egyptské vlády Abd al-Fattáh as-Sísí. Vypadá to, že bude vítán vřelým přijetím akademickou obcí a představiteli republiky, píše Giorgio Cadorini.

K tomu upozorňuje Boris Cvek na toto:

"Za poslední čtyři roky byly uvězněny v Egyptě desetitisíce lidí. Mučení je v monstrózním vězeňském systému v Egyptě naprosto rozšířené., Egypt se stal jedním ze států, kde se v současnosti nejvíce popravuje. Egyptské soudy odsoudily loni k smrti více lidí než Saúdská Arábie. Civilisté jsou běžně u vojenských soudů odsuzováni k smrti. Egyptská státní bezpečnost prostě ignoruje soudy a nechává lidi mizet, popravuje je mimosoudně. Sisiho režim už usmrtil více lidí než Pinochet, avšak západní vlády tento režim kupodivu pořád podporují.

Apely od egyptských lidskoprávních organizací, aby zahraniční mocnosti neuznaly egyptské volby, všichni ignorují. Britská premiérka Theresa Mayová dne 4. dubna 2019 blahopřála Sisimu k vítězství ve volbách. Tehdejší ministr zahraničí Boris Johnson konstatoval, že se těší na spolupráci se Sisiho vládou jako "na příležitost budovat prosperující a demokratickou společnost". Americké velvyslanectví zašlo ještě dál a zveřejnilo na Twitteru fotografii konzula Thomase Goldbergera, který pózoval v egyptské volební místnosti a chválil "vlastenectví egyptských voličů" - byla to chvála, která uráží většinu, která se rozhodla nehlasovat."

Zdroj v angličtině The Times Literary Supplement ZDE  

 


Považuji za velmi žádoucí, aby se česká veřejnost včas dozvěděla, jak krutý režim nastolil as-Sísí. K tomu může sloužit výročí Regeniho únosu. K tomu anglická Wikipedia, s detaily  mučení:
https://en.wikipedia.org/wiki/Murder_of_Giulio_Regeni

Včera jsem založil českou verzi, překladem italské Wikipedie, a postupně ji dokončuji:
https://cs.wikipedia.org/wiki/Vražda_Giulia_Regeniho

Hodlám přeložit i italskou verzí tohoto hesla, ale bude mi to trvát velmi dlouho:
https://en.wikipedia.org/wiki/August_2013_Rabaa_massacre

Nezbývá moc času, pokud se má zabranit, aby as-Sísí mohl využít pražské návštěvy k vylepšení svého hodně špinavého obrazu ve světě. Kdo ho do Česka pozval, ať si taky užije zasloužené ostudy.

Každý mirumilovný způsob k aktuálnímu šiření zpráv o krutosti as-Sísího režimu bude vítán.

(Poznámka: protože pocházel Regeni z obce, kde je furlanská menšina většinou, najdete v mých textech v češtině některé furlanské reálie podle furlanského, nikoli italského znění. Třeba název obce Flumisel -- it. Fiumicello.)

0
Vytisknout
10427

Diskuse

Obsah vydání | 15. 1. 2020