Co víme o raketách, které Írán odpálil do Iráku?

10. 1. 2020

čas čtení 3 minuty
Írán zlepšil přesnost a manévrovatelnost svých raket jako jsou ty, které odpálil v úterý na vojenské instalace v Iráku, kde jsou přítomny americké a koaliční síly. Došlo k tomu částečně i díky zahraniční pomoci, uvádí Marcus Weisgeber.


Nové naváděcí systémy zvýšily letalitu íránských raket, včetně střel krátkého doletu Fatíh, které zřejmě byly použity k útoku. Avšak zbývá spousta neznámých.

"Nemáme zjištěný počet raket, které Írán má, s vysokým stupněm spolehlivosti," říká Michael Elleman, ředitel jaderného programu a programu nešíření zbraní hromadného ničení při Mezinárodním institutu strategických studií (IISS). Elleman odhaduje, že Írán disponuje 200-300 střelami typu Scud a asi 100 balistickými raketami středního doletu Šaháb-3.

"Jakmile se dostanete za stovku, už na tom patrně nesejde, protože mají omezený počet odpalovacích zařízení a obsluh," dodal.

Ještě méně je toho známo o raketách Fátih. To proto, že je Teherán vyrábí samostatně.

"Můj odhad je, že počty budou měřeny ve stovkách... pokud se neblíží tisícovce," doplňuje Ellerman.

Írán v posledních 15 letech zmodernizoval naváděcí systémy svých raket krátkého doletu.

"Zdá se, že rakety, které testují, mají nyní odlišnou přední část," říká Tom Karako, který řídí projekt protiraketové obrany při Centru pro strategická a mezinárodní studia (CSIS). "Fyzické charakteristiky řady těchto raket a přední část těchto raket vypadají dost podobně jako některý hardware, který se objevuje v Severní Koreji."

Zdá se, že Írán také vybavil své rakety krátkého doletu přijímačem satelitní navigace, aby pomohl jejich navedení na cíl, říká Ellerman. Mezinárodní smlouva Missile Technology Control Regime zakazuje transfer přijímačů satelitní navigace pracující na objektech s rychlostí vyšší než 1 000 námořních mil v hodině (1 852 km/h) a ve výškách nad 60 000 stop (18 km).

"Použití zlepšené naváděcí technologie a manévrovatelnosti v terminální fázi letu umožňuje těmto raketám účinnější použití proti menším cílům, včetně specifických vojenských zařízení a lodí na moři," uvádí americká vojenská rozvědka DIA v posledním hodnocení íránských ozbrojených sil. "Tato vylepšení mohou omezit rozptyl některých íránských raket na pouhé desítky metrů, což potenciálně vyžaduje méně raket k poškození nebo zničení zamýšleného cíle a rozšiřuje íránské možnosti při použití raket."

Satelitní navigační přístroje na íránských raketách jsou zřejmě importované, jenže odkud?

"Mám podezření, že získali určitou zahraniční pomoc, ale nevím konkrétně, od koho nebo jak," říká Ellerman. "Patrně dostávají rozsáhlou pomoc. Pochází zřejmě z různých míst," uvádí Karako.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6954

Diskuse

Obsah vydání | 14. 1. 2020