Chorvatsko zvolilo v druhém kole prezidentem levičáka Zorana Milanoviće

6. 1. 2020

čas čtení 1 minuta


Bývalý chorvatský premiér zvítězil v druhém kole prezidentských voleb v Chorvatsku nad dosavadní konzervativní prezidentkou Kolindou Grabar-Kitarovićovou

Bývalý levicový chorvatský premiér, Zoran Milanović, který přislíbil, že učiní Chorvatsko snášenlivější zemí a ohledně válečné minulosti Chorvatska obrátí list, se stane prezidentem Chorvatska poté, co v druhém kole prezidentských voleb porazil konzervativní prezidentku Kolindu Grabar-Kitarovićovou.

Milanović dostal 52,7 procent hlasů a Grabar-Kitarovićová 47,3 procent hlasů.

 

Chorvatsko 1. ledna 2020 na následující půlrok převzalo rotační předsednictví Evropské unie. Půlroku bude dominovat brexit a rozšiřování EU směrem na jihovýchod.

Chorvatsko zápolí s vlnou odchodu svého obyvatelstva do zahraničí, s korupcí a se stagnující ekonomikou.

Kitarovićové se nepodařilo odlákat hlasy ultrapravičáků, kteří v prvním kole voleb v prosinci  hlasovali pro nacionalistického folkového zpěváka.

Porážka Kitarovičové prý před letošními parlamentními volbami poškodí vládnoucí stranu HDZ umírněného premiéra Andreje Plenkoviče. Ten čelí nespokojenosti fundamentalistů ve své straně ohledně umírněnosti své politické strategie.

"Politikové se hádají o minulosti a o nepodstatných otázkách, zatímco moje generace odchází," řekla Maja Marić, dvacetiletá studentka ekonomie. Dodala, že hlasovala pro "menší zlo".

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

0
Vytisknout
7127

Diskuse

Obsah vydání | 14. 1. 2020