Irácké ozbrojené frakce svolaly schůzku kvůli zahájení boje proti USA

8. 1. 2020

čas čtení 1 minuta
Irácké ozbrojené frakce v úterý svolaly urgentní schůzku s cílem čelit "válce proti odporu" po americkém náletu, který minulý týden v Bagdádu zabil přední íránské a irácké velitele.


"Přeskupíme síly odporu do jediné entity, abychom Washingtonu odpověděli," prohlásil Násir aš-Šammarí, zástupce velitele uskupení Harakat Hizballáh an-Nudžaba.

Nudžaba podporovaná Íránem a ostře oponující USA je jednou z nejtvrdších frakcí irácké [proíránské] sítě Hašíd aš-Šábí, která byla začleněna do státních struktur.

Zástupce velitele Hašídu Abú Mahdí am-Muhandis byl zabit americkým útokem v pátek, spolu s íránským generálem Sulejmáním.

Sulejmání byl znám coby "kmotr" íránských spojenců v zahraničí, kteří se identifikují jako "osa odporu".

Prohlášení neidentifikuje pozvané frakce, ale očekává se, že se jednání zúčastní proíránské frakce Hašídu a síly loajální ke klerikovi Muktadu Sadrovi.

V úterý tisíce Iráčanů doprovázely pohřební průvod, který převezl Muhandisovy ostatky do rodné Basry, a křičely "Smrt Americe!".

Pentagon v pondělí připustil, že vysoce postavený americký generál omylem informoval iráckou vládu, že jeho vojáci se připravují ke stažení.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5913

Diskuse

Obsah vydání | 14. 1. 2020