Íránci "narušili integritu místa havárie ukrajinského letadla u Teheránu"

10. 1. 2020

čas čtení 2 minuty
Záběr rakety, která údajně sestřelila ukrajinské letadlo po startu z teheránského letiště:



Odborníci na letecké havárie vyjadřují vážné znepokojení ohledně stavu místa havárie ukrajinského letadla, které zřejmě sestřelily íránské rakety. Sílí obavy, že Teherán z místa havárie záměrně odstranil klíčové důkazy.

Graham Braithwaite, profesor bezpečnosti a vyšetřování nehod na Cranfield University, konstatoval, že to, jak Íránci pracují s místem havárie, včetně toho, že rychlo odstranili důkazy, vyvolává vážné otázky o integritě vyšetřování.

 
"Když máte letové záznamníky, z nichž zjistíte, co se stalo, můžete rychle uklidit místo havárie," vysvětlil. "Avšak jestliže jsou záznamníky poškozeny (jak říkají Íránci), pak jediné, co máte k zjištění faktů, jsou forenzní důkazy na místě."

Írán pozval vyšetřovatele z Kanady, z firmy Boeing a z Ukrajiny na místo nehody na okraji Teheránu, aby dokázal, že letadlo nesestřelila omylem íránská protiraketová obrana. Dodal, že přivítá i představitele dalších zemí, jejichž občané při havárii zahynuli.

Avšak podle televizního štábu ze CBS News, který se dostavil na místo havárie ve čtvrtek v 9 hodin ráno, z místa byly odstraněny trosky letadla. "Mrchožrouti nyní místo havárie úplně očišťují," řekla korespondentka této televize. "Žádná bezpečnostní opatření. Nic není izolováno kordonem. Žádní vyšetřovatelé."

Všechny trosky byly odstraněny pracovníky režimu:


Braithwaite, který vyučuje kurs o vyšetřování leteckých nehod, konstatoval, že je překvapen, že Íránci odstranili důkazy z místa nehody předtím, než je mohli zkoumat vyšetřovatelé z jiných zemí. To se očekávalo podle dodatku 13 Chicagské konvence, mezinárodní dohody, která určuje podmínky pro vyšetřování letelckých havárií.

Íránští činitelé dál popírají, že by Írán letadlo sestřelil. Ali Abedzadeh, šéf íránského úřadu pro civilní leteckou dopravu, řekl v pátek na tiskové konferenci v Teheránu: "Pokud mají výzvědné institude vědecky podpořené důkazy, měly by je ukázat světu." Dodal, že viděl videozáběr, na němž je letadlo zasaženo střelou, ale dodal, že "toto nelze vědecky potvrdit".



Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
7298

Diskuse

Obsah vydání | 14. 1. 2020