Írán: Trump ustoupil od dalších vojenských akcí

8. 1. 2020

čas čtení 3 minuty


Donald Trump ustoupil od další vojenské konfrontace s Íránem. Konstatoval, že se zdá, že Írán po raketových útocích na dvě irácké vojenské základny, na nichž jsou rozmístěny americké a koaliční jednotky, také neplánuje další útoky. "Žádné americké ani irácké životy nebyly zmařeny, v důsledku předběžných opatření a rozptýlení sil a systému varování, který fungoval velmi dobře."

Íránská státní televize tvrdila ve středu, že nejméně "80 amerických teroristů" bylo usmrceno íránskými raketovými útoky, navzdory tomu, že USA informovaly, že íránské raketové útoky nikoho neusmrtily ani nezranily.

Írán má dlouhou historii šíření státních dezinformačních kampaní, které se snaží ovlivňovat veřejné mínění v zahraničí. Facebook pravidelně vyřazuje z provozu íránské stránky, které šíří falešné a konfliktní informace zaměřené na publikum v Británii a v USA.

Twitter suspendoval účet, který lživě předstíral, že je účtem izraelského novináře Jacka Khouryho. Na tomto účtu se tvrdilo, že při útocích byly zraněny stovky amerických vojáků a že byli tito vojáci tajně dopraveni vojenskými letadly do nemocnice v Tel Avivu. "Falešný účet, předstírající, že je můj, šířil lživé informace. Byl na Twitteru suspendován," konstatoval skutečný Jack Khoury, který pracuje pro deník Haaretz. ZDE  

 

Trumpův projev byl o hodně střízlivější než jeho předchozí agresivní výroky, když hrozil, že zničí íránské historické památky. Nicméně Trump uvedl, že Spojené státy budou dále hodnotit "různé alternativy" "v reakci na íránskou agresi" a že na íránský režim budou uvaleny další sankce. Nevysvětlil podrobnosti. Na Írán však jsou uvaleny už tak přísné sankce, že si experti nemyslí, že další sankce něco podstatněji změní.

Trump zdůraznil, že armáda Spojených států má obrovskou moc, avšak dodal, že jeho vláda neusiluje o konflikt. "Naše rakety jsou velké, mocné, přesné, smrtící a rychlé. Vyrábíme také mnoho nadzvukových raket. To však, že máme tuto vynikající armádu a vybavení, neznamená, že jich musíme použít. Nechceme jich použít."

I když obě strany se, jak se zdá, vyhýbají konfrontaci, analytikové varují, že se konflikt může dále na  Blízkém východě odehrávat prostřednictvím zástupných jednotek. Bezpečnostní experti také varují, že je možné, že Írán zaútočí na internetovou infrastrukturu.

Nejvyšší předák Íránu Ali Chameneí charakterizoval raketový útok na základny v Iráku jako "políček do tváře" USA, ale  varoval, že širším cílem Íránu je donutit Američany, aby odešli z regionu.

Ve svém středečním televizním projevu se Trump znovu zapřísáhl, že nedovolí Íránu, aby získal jaderné zbraně a naléhal na světové mocnosti, aby odstoupily od jaderné dohody s Íránem uzavřené v roce 2015, od níž Washington odstoupil v roce 2018 a usiloval o novou dohodu. To je problém, který je jádrem rostoucího napětí mezi Washingtonem a Teheránem. Írán popírá, že usiluje o jaderné zbraně, a odmítá nové rozhovory.

Trump se v minulých dnech stal terčem ostré kritiky ze strany amerických Demokratů kvůli tomu, jak se postavil ke konfliktu s Íránem.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
7467

Diskuse

Obsah vydání | 14. 1. 2020