Izrael odpírá léčbu onkologickým pacientům v Gaze

14. 11. 2019

čas čtení 1 minuta

Ilustrační obrázek

Al Džazíra English informuje, že na Twitteru vypukla bouře poté, co izraelská armáda zveřejnila tweet o dvou vojačkách, které si ostříhaly vlasy a darovaly je na výrobu paruk pro onkologické pacienty.

Mnozí pozorovatelé si však stěžují, že izraelské vojenské úřady už od roku 2007 udržují v Gaze blokádu, která způsobila chronicky špatné zdravotnické služby v Pásmu. Většina palestinských onkologických pacientů musí Pásmo Gazy kvůli léčbě opustit, ale asi 40 procent žádostí je izraelskými úřady zamítnuto, což vede k úmrtí těchto pacientů, píše blízkovýchodní odborník Juan Cole.

Zavedení kolektivního trestu na celou populaci je válečný zločin. Odůvodnění Tel Avivu, že je Gaza kontrolována Hamásem, který byl označen za teroristickou organizaci, je nečestné a rasistické. Polovina obyvatelstva jsou děti, které nejsou příslušníky Hamásu. Ostatně jen relativně málo Palestinců pracuje pro Hamás.

Lidé, které v roce 2017 oslovila Al Džazíra, tvrdí, že jen v tomto roce zemřelo 57 Palestinců na rakovinu, protože jim byla odepřena nezbytná lékařská péče. Světová zdravotnická organizace (WHO) uvádí, že v roce 2018 izraelské úřady zamítly 4 z 10 žádostí o výstupní víza, které podali onkologičtí pacienti v Gaze, jak informuje Al Džazíra. Katarská televize dodává, že v Gaze žije přinejmenším 8 515 onkologických pacientů, včetně 608 dětí. Kvůli izraelské blokádě, která znemožňuje nemocnicím fungovat na světové úrovni, je spoustě Palestincům nemoc diagnostikována v pozdějších stádiích, což samozřejmě značně komplikuje úspěšnou léčbu.

Více informací v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
6705

Diskuse

Obsah vydání | 19. 11. 2019