Lidová povstání v Iráku a Libanonu mezi íránskou a izraelskou geopolitikou

14. 11. 2019

čas čtení 1 minuta

Není to pouze Írán, který bedlivě sleduje povstání Iráčanů a Libanonců, také Izrael tamní situaci pozorně monitoruje. Tel Aviv má v první řadě zájem o Libanon. Nedávno se zapletl s Lidovými mobilizačními silami a Revolučními gardami – tedy alespoň jak sám tvrdí, píše Oraib Al-Rantawi na webu middleeastmonitor.com.                 

Tato dvě povstání přilákala rostoucí regionální a mezinárodní pozornost. Panují obavy, že se hlavní protesty ztratí v konfliktech mezi různými proxy silami, které v regionu zuří nejméně 15 let. Íránský nejvyšší duchovní vůdce popsal demonstrace jako „nepokoje“ a apeloval na Iráčany, aby respektovali zákon a státní instituce. Dále uvedl, že povstání jsou „pobízena“ Izraelem, USA a dalšími státy. Avšak jak by tyto státy přinutily miliony mladých žen a mužů, aby vyšly do ulic?

Jeden z vysoce postavených íránských činitelů arogantně uvedl, že rebelové by si měli vzít příklad z Lidových mobilizačních sil a obsadit americkou a saúdskoarabskou ambasádu.

Nicméně obavy Teheránu jsou do jisté míry oprávněné, neboť hlavní ozbrojené složky v obou zemích jsou íránskými spojenci: Lidové mobilizační síly v Iráku a jejich spojenci, a Hizballáh a jeho spojenci v Libanonu. Jakákoliv destabilizace v těchto zemích by ohrozila dominantní pozice Teheránu tamtéž.

Bývalý izraelský poradce pro národní bezpečnost generálmajor Giora Eiland říká, že jeho země má nyní vzácnou příležitost delegitimizovat Hizballáh v Libanonu, aniž by zabředla do války. Tel Aviv zároveň vidí hrozbu v Íránem podporovaných milicích v Iráku. Irák přitom není pro Izrael primární zónou zájmu. Navíc izraelské letectvo pravidelně bombarduje íránské cíle v Sýrii.

Více informací v angličtině ZDE a ZDE

 

0
Vytisknout
6042

Diskuse

Obsah vydání | 19. 11. 2019