Asadův bratranec a moskevský mrakodrap

13. 11. 2019

čas čtení 1 minuta
Na břehu moskevské řeky se leskne skleněný a ocelový pomník ruské ekonomiky poháněné ropou a plynem a rostoucího globálního vlivu. Obloze hlavního města dominují mrakodrapy množící se v posledních letech, jak přibývá peněz. Tzv. Sedm sester z doby stalinismu, které kdysi představovaly nejvyšší budovy v Moskvě, je zastíněno novými stavbami, napsali Henry Foy a Chloe Cornishová.


V centru okázalé čtvrti stojí komplex Город Столиц, mrakodrap se dvěma věžemi, který býval nejvyšší v Evropě, než jej v roce 2012 překonal londýnský Shard. Nájemníky tvoří kanceláře firem mezinárodních firem jako Diageo či Calzedonia a hlavní ruské banky. Sousední budovy obývají vládní ministerstva, pětihvězdičkové hotely a nejbohatší ruští podnikatelé.

Dosud však nebylo známo, že tento komplex je také sídlem nejméně 18 luxusních apartmánů zakoupených širší rodinou syrského diktátora Bašára Asada, která se během syrské občanské války snažila vyvézt ze země desítky milionů dolarů.

Někteří členové rodiny Machlúfů, včetně několika Asadových bratranců a jejich příbuzných, v posledních šesti letech v Moskvě zakoupili přinejmenším 20 apartmánů v ceně 40 milionů dolarů. Využili přitom složitou síť firem a půjček, což ilustruje roli Ruska coby kriticky důležitého ochránce syrského režimu. Upozorňuje to také na roli těch, jimž se říká "správci Asadových fondů", kteří pomohli režimu dostat peníze mimo dosah západních sankcí.

Dokumenty ukazují, že mezi roky 2013 a červnem 2019 rodina a osoby s ní spojené, často pod sankcemi EU a USA kvůli své roli v syrském konfliktu - nakoupili luxusní apartmány v komplexu Город Столиц. Ve většině případů využili systému půjček zahrnující libanonské firmy, které nyní oficiálně nemovitosti vlastní, ukázalo vyšetřování protikorupční skupiny Global Witness.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7133

Diskuse

Obsah vydání | 19. 11. 2019