Britská předvolební kampaň: Hlavní rabín zaútočil na Corbyna za antisemitismus

26. 11. 2019

čas čtení 2 minuty
Aktualizace: Jeremy Corbyn zopakoval své přesvědčení, že v Labouristické straně "není místa pro antisemitismus" a zapřísáhl se, že nebude tolerován. V úterý v popledne řekl Corbyn při zveřejnění manifestu Labouristické strany o rasách a vírách: "Antisemitismus v jakékoliv formě je odporný a nesprávný. Je to zlo v naší společnosti. Není pro něj místo a za labouristické vlády nebude tolerován v žádné formě.  ZDE  

Mezitím obvinila muslimská rada Británie  Konzervativní stranu, že "popírá a bagatelizuje" islamofobii ve straně a lže o ní. Rada konstatovala, že konzervativci "mají slepé místo" pro tento druh rasismu. Ministr financí Sajid Javid se vyjádřil, že konzervativci "berou nenávist všeho druhu velmi vážně". ZDE 

* * * 

Emphraim Mirvis tvrdí, že židé se právem obávají, že volby vyhraje Corbyn


Hlavní rabín v Británii obvinil Jeremyho Corbyna, že připouští, aby "jed schvalovaný seshora" zakořenil v Labouristické straně. Dodal, že se židé právem obávají možnosti, že labouristé utvoří příští britskou vládu.

Mirvis napsal v deníku Times, že není jeho rolí přesvědčovat lidi, jak mají hlasovat, ale že způsob, jímž přistoupilo vedení Labouristické strany k antižidovskému rasismu "je neslučitelný s britskými hodnotami, na něž jsme tak hrdí - důstojnosti a respektu pro všechny lidi".

 
Labouristická strana neustále důrazně popírá, že by Corbyn nebojoval proti obviněním z antisemitismu v Labouristické straně. Poukazuje na to, že Corbyn dlouhá léta bojuje aktivně proti rasismu. Labouristé restrukturalizují interní procesy, které ve straně řeší stížnosti na antisemitismus.

Mirvis zdůraznil: "Vedení strany nikdy nepochopilo, že neselhali jen ohledně procedury, kterou lze napravit jmenováním dodatečných pracovníků nebo zavedením nového procesu. Je to selhání schopnosti pochopit, že jde o lidský problém, ne o problém politický. Je to selhání kultury. Je to selhání vedení. Nový jed - schvalovaný shora - zakořenil v Labouristické straně."

Rabín obvinil labouristy, že zůstává 130 neřešených případů antisemitismu, Labouristická strana to odmítá a poukazuje na to, že stížnosti na antisemitismus se týkají jen asi 0,1 procenta její členské základny. Poukazuje také na to, že antisemitismus je častější v Konzervativní straně než ve straně Labouristické. "Za poslední týden vyšlo najevo, že konzervativní kandidáti tvrdili, že události holocaustu byly 'vymyšlené' a že britští židé jsou 'extremisté´".

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
6542

Diskuse

Obsah vydání | 2. 12. 2019