Irácké protesty: Další mrtví, nepokoje sílí

25. 11. 2019

čas čtení 2 minuty
Bezpečnostní síly údajně střílely na protestující v jižním Iráku a zabily nejméně pět osob a zranily desítky dalších. Iráčané řadu týdnů protestují proti korupci, špatnému vládnutí a nedostatku pracovních míst.


Bezpečnostní síly v neděli na jihu Iráku zahájily palbu na protestující, zabily nejméně pět lidí a zranily desítky dalších, oznámily policejní a zdravotnické zdroje.

Vojáci použili ostrou munici k rozhánění protestujících, kteří se snažili blokovat silnice vedoucí k přístavnímu městu Umm Kasr v provincii Basra.

Umm Kasr je největším iráckým komoditním přístavem. Prochází přes něj import obilí, rostlinných olejů a cukru, který pomáhá nakrmit zemi z velké části závislou na dovážených potravinách.

Od 1. října se převážně šíitské irácké hlavní město Bagdád stalo svědkem masových demonstrací, které zatím přinesly smrt nejméně 330 osob.

Protestující jsou rozhněvaní kvůli pocitu, že v zemi je rozšířena politická korupce, chudoba a země je špatně řízena. Nezaměstnanost dosahuje 25 %.

Vyzývající k rezignaci vlády, rozpuštění parlamentu a přepracování politického systému.

Premiér Adil Abdal-Mahdí nabídl ústupky včetně nových voleb a státních dotací. Ale tato opatření protestující neuspokojují.

Navzdory tomu, že Irák disponuje jedněmi z největších světových zásob ropy, mnozí Iráčané žijí v bídě, bez adekvátního přístupu ke vzdělání, zdravotní péče a dobře placené práce. Země je podle indexu vnímání korupce organizace Transparency International dvanáctou nejzkorumpovanější na světě.

Protestující viní elity, že přidělují místa ve veřejném sektoru výměnou za úplatky, nebo na základě nepotismu či sektářství.

Probíhající nepokoje otřásly relativním klidem, který následoval po porážce teroristické skupiny "islámský stát" v roce 2017.

V neděli protesty pokračovaly ve městě Násiríja, kde bylo podpáleno několik vládních kanceláří.

Na jiných místech jižního Iráku stovky protestujících pálily pneumatiky a blokovaly několik silnic v Basře, čímž bránily vládním zaměstnancům v přístupu do kanceláří, prohlásila policie.

Irácké bezpečnostní síly také v noci na neděli zranily nejméně 24 lidí v šíitském svatém městě Karbalá, poté co zahájily palbu na demonstranty, kterým chtěly zabránit v přístupu k místním vládním úřadům, hlásí zdravotnické a bezpečnostní zdroje.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6829

Diskuse

Obsah vydání | 27. 11. 2019