Neuvěřitelný pád společnosti BBC: Naši novináři neřeknou ve vysílání žádnému lháři, že lže

22. 11. 2019

čas čtení 3 minuty

Krishnan Guru-Murphy, Channel 4 News: Neuvěřitelně, nyní BBC informuje, že už nedovolí novinářům, aby někoho označili za lháře, protože je na divácích a posluchačích, aby posoudili jeho motiv. Bude se to týkat i lidí odsouzených za to, že lhali? Anebo lidí, jejichž úmyslné nepravdy lze prokázat?

David Jordan, ředitel BBC odpovědný za standardy: Peter Oborne nemá pravdu, když píše, že si BBC myslí, že je nesprávné odhalovat lži politiků. BBC systematicky odhaluje lži, dezinformace i nepravdy, ať je šíří kdokoliv. To naši novináři dělají každý den. Projekt Reality Check dělá více než kdy předtím, během těchto voleb. To, co neděláme, je označovat lidi za lháře - to je úsudek, který si musejí udělat naši diváci a posluchači, ohledně motivů každého jednotlivce.


Peter Oborne: Včera ráno jsem zatelefonoval do tiskového odboru BBC a požádal jsem je, aby mi uvedli příklad, kdy nějaký politický reportér BBC upozornil na to, že Boris Johnson lže. Požádal jsem je o reakci do sedmnácti hodin. Stále ještě žádná odpověď.
BBC odpověděla Peteru Obornovi, že by bylo nesprávné označovat politiky za lháře. Ale cituje člověka, který označil labouristy za lháře - i když jeho tvrzení, že plat 80 000 liber ročně (200 000 Kč měsíčně) není příliš vysoký, je objektivně lživý.

To je legrace! Muž v pořadu Question Time označil labouristy za lháře, za to, že uvedli,  že lidí, kteří v Británii vydělávají více než 80 000 liber ročně, je jen 5 procent. BBC z toho šťavnatého momentu udělá videoklip, zveřejní ho na Twitteru, žádné ověřování faktů v tom klipu, klip se rozšíří virálně.

O den později konstatuje projekt BBC Reality Check, že ten muž říkal nesmysly - jejich upozornění je retweetováno jen několikrát.

Tento lživý klip BBC TV sdílelo  1,6 milionu lid





0
Vytisknout
6633

Diskuse

Obsah vydání | 26. 11. 2019