Hlavní příčinou likvidace hmyzu je umělé noční osvětlení

22. 11. 2019

čas čtení 2 minuty


Vědci: Hmyz zachráníte vypnutím zbytečných nočních světel


Ekologickou katastrofu, jíž hrozí hromadné vymírání hmyzu, způsobuje noční elektrické osvětlení. To záporně ovlivňuje všechny rysy života hmyzu. Žárovky lákají hmyz k jisté smrti, noční osvětlení lokalizuje hmyz jako potravu pro krysy a žáby, noční osvětlení přehlušuje signály světlušek, vyzývající k páření.

"Umělé noční osvětlení - spolu s ničením habitatu, chemickým znečišťováním, invazivními druhy a globálním oteplováním - způsobuje likvidaci hmyzu," zdůrazňují vědci po zhodnocení více než 150 studií. "Umělé noční osvětlení je další důležitou - ale často přehlíženou - příčinou hmyzí apokalypsy".

 

 

Avšak na rozdíl od jiných faktorů, které likvidují hmyz, znečištění nočním světlem je relativně lehké odstranit. Stačí zhasínat zbytečná noční světla a používat řádná stínítka. Vhodné je také používat jen taková světla, která se rozsvítí krátce jen při pohybu.  Taková praxe by okamžitě vedla k rychlému omezení likvidace hmyzu, konstatují vědci.

Z mnoha zemí světa, včetně Německa a Portorika, je nyní hlášen kolaps hmyzí populace. První globální vědecká studie, vydaná letos v únoru, varovala, že všeobecný úpadek hmyzí populace povede  ke katastrofálnímu kolapsu přírodních ekosystémů.

Usuzuje se, že existuje asi milion druhů hmyzu, většina z nich je vědě dosud neznámá a asi polovina je noční hmyz. Hmyz aktivní za dne je také likvidován nočním světlem, které mu brání v odpočinku.

Analýza, která vyšla v časopise Biological Conservation, zaznamenává, že noční osvětlení už dlouho užívají farmáři k potlačování hmyzu, Avšak jak se lidská infrastruktura rozšířila a náklady na osvětlení poklesly, celá čtvrtina zemského povrchu je postižena znečištěním nočním světlem.

Nejznámější je hmyz, točící se kolem žárovek, protože je považuje za měsíc. Třetina hmyzu, která je takto přilákána k žárovkám, do rána zemře, buď vyčerpáním, anebo je sežrána.

Děsivou příčinou likvidace hmyzu jsou světla automobilů. Každé léta způsobí automobilová světla v Německu 100 miliard hmyzích smrtí.

Některý hmyz používá polarizace světla k nacházení vody, kterou potřebují k rozmnožování. Avšak umělé osvětlení v tom brání.

Jepice žijí jen jediný den, takže vylétají a hledají polarizované světlo. Najdou ho - ale z asfaltu. Položí do asfaltu svá vajíčka a zemřou. Tak se za pouhých 24 hodin zlikviduje celá populace jepic.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

0
Vytisknout
10318

Diskuse

Obsah vydání | 26. 11. 2019