Americký soud vydal zatykač na libyjského válečného podnikatele Chalífu Haftara

20. 11. 2019

čas čtení 1 minuta
Zatykač na libyjského generála Chalífu Haftara, lídra samozvané Libyjské národní armády (LNA), byl vydán virginským soudem na základě skutečnosti, že generál, který má dvojí občanství (americké a libyjské), nese odpovědnost za nerozlišující ostřelování civilistů v hlavním městě Tripolisu, informuje Mel Frykberg.


Žalobu na Haftara a jeho jednotky, které počátkem dubna zaútočily na Tripolis při pokusu svrhnout mezinárodně uznanou Vládu národní shody (GNA), podaly čtyři rodiny příbuzné se zabitými, kteří zemřeli vloni v červenci. Odhady hovoří o úmrtí přes tisícovky lidí.

Virginský soud prohlásil, že pokud Haftar nezareaguje na zatykač, bude odsouzen v nepřítomnosti.

Američtí kongresmani také dříve vyzvali ke stíhání Haftara za válečné zločiny, kterých se dopustil v Libyi od roku 2014, s odvoláním na americké občanství.

Boje mezi LNA a GNA skončily patem, když žádná ze stran nedokáže postoupit a civilisté platí životy a dochází k ničení infrastruktury.

Do záležitosti se také zapletly různé regionální i světové mocnosti podporující různé strany konfliktu vojensky, ekonomicky a dalšími prostředky.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6645

Diskuse

Obsah vydání | 26. 11. 2019