Partnerské regiony... Takto vypadá bída

7. 11. 2019 / Jiří Hlavenka

čas čtení 2 minuty

Chcete vidět jak vypadá "bída"? Takhle.

Toto jsou takzvané "partnerské regiony" Jihomoravského kraje. Statistika prozradí, že Jihomoravský kraj má:
- 5 partnerských regionů v Rusku
- 4 partnerské regiony v Číně
- 3 v zemích bývalé Jugoslávie
- 0 partnerských regionů v Německu
- 0 partnerských regionů ve Velké Británii
- 0 partnerských regionů v severských zemích, 0 v Kanadě, 0 na Pyrenejském poloostrově, 1 další v celé Asii-Oceánii, 0 Austrálie/NZ...

 

V kontextu si řekněme, že čtyři čínské regiony vznikly jako památník výletů bývalého hejtmana, tzv "Po stopách Michala Haška". Význam ruských partnerství jsem zatím nepochopil, vím pouze že jeden partnerský region v Rusku vznikl na přání dříve významného jihomoravského podnikatele, který tam hodně obchodoval, teď už zas moc ne, tak se marně hledá nějaká náplň.

Partnerské regiony v bývalé Jugoslávii, kterých je tam celkem požehnaně, mají pak význam především ve smyslu "víno-travarica-pelinkovac-zpěv", to jest na čtyři dny tam jede delegace Jihomoravského kraje pod oficiální záminkou "Oslavy 200 let výročí města Kragujevac", delegáti se vrátí zboření jak zedníci a tím je pro daný rok дружба vyčerpána.

Prosím, "bída" není v tom, se kterými regiony kraj družbu má, ale se kterými NEMÁ. Klidně pěstujme slovanskou vzájemnost, pokud je o to zájem. Ale kraj je dnes technologickým, univerzitním a výzkumným centrem s minimálně středoevropským významem. Máme mít partnerství s regiony, od kterých se MŮŽEME NĚCO NAUČIT, které nám pomohou se dostávat dopředu. Od kterých se například nachytříme, jak může skvěle fungovat veřejná správa: Německo, Švýcarsko, severské státy, Estonsko.... Nula bodů. (Nebo že bychom byli bezchybní, všechno uměli a věděli nejlíp na světě a žádnou inspiraci nepotřebovali? I to je možná varianta!).

Máme mít družbu v regionech, které jsou strukturálně podobné (high-tech/univerzity/výzkum): tam je obrovský prostor pro skutečnou, funkční spolupráci s výsledky. Izraelský Tel Aviv nebo Ber Sheeva nic? Otaniemi ve Finsku nezájem? Rhine-Main-Neckar, německé "Silicon Valley" nic? Berlín, Dublin, Eindhoven, Zug?

(A klidně i na východ od nás, když už je taková touha po tomto směru - ruské Skolkovo, TPM v Kuala Lumpur, Singapore Science Park...)

Můžete jim to tam říkat svatě a zlatě - každému je to jedno. Hlavně vykazovat nějakou činnost, a když už se jednou družba zřídí, nikdy se nezruší. S touhle sestavou ne.

0
Vytisknout
8536

Diskuse

Obsah vydání | 12. 11. 2019