Írán obnovil obohacování uranu ve Fordó. Opět porušil jaderný pakt

8. 11. 2019

čas čtení 1 minuta
Írán dále vystupňoval svůj rozchod s mezinárodním paktem o jaderném programu, když obnovil obohacování uranu ve svém zařízení Fordó. Další strany paktu vyzvaly Teherán, aby dohodu dodržoval.


Írán ve čtvrtek obnovil obohacování uranu v podzemním jaderném zařízení ve Fordó, což znamená důležitý krok porušující mezinárodní jaderný pakt z roku 2015.

Proces začal ve středu o půlnoci načerpáním hexafluoridu uranu do centrifug.

Podle paktu z roku 2015 (JCPOA) všech 1 044 centrifug mělo být využíváno k "účelům jiným než obohacování" například k civilním.

Ale nyní je 696 centrifug využíváno k obohacování.

Čím větší množství obohaceného uranu země vlastní, tím je blíže výrobě jádra jaderné bomby. Původní pakt z roku 2015 byl zaměřen na zpomalení tohoto procesu. (Ano, jednalo se vždy o pouhé zpomalení, nikoliv zastavení vojensky využitelného jaderného programu - pozn. KD.) Írán opakovaně popírá, že by měl v úmyslu vyrobit jadernou zbraň.

Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) byla dále ve středu informována o jaderné zásilce směřující do zařízení Fordó.

Írán obnovil svůj program obohacování uranu a doufá, že donutí USA opustit sankce "maximálního nátlaku" znovuuvalené v roce 2018. Americký prezident Donald Trump si stěžuje, že jaderná dohoda byla většinou výhodná pro Írán.

Poslední íránský krok dále zkomplikuje šance na záchranu paktu, k jehož dodržování navzdory americkým sankcím vyzvaly Írán evropské mocnosti.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5956

Diskuse

Obsah vydání | 12. 11. 2019