Rusko zintenzivnilo proud finančních darů pro britskou Konzervativní stranu

6. 11. 2019

čas čtení 1 minuta



Zatímco je Boris Johnson obviňován, že potlačil parlamentní analýzu o ruských zásazích do britských voleb a do britské politiky, vychází najevo, že Rusko dává Konzervativní straně obrovské finanční částky - přestože konzervativci přislíbili, že peníze z Ruska přijímat nebudou. 

Ruští oligarchové a ruské firmy s vazbami na Kreml v posledních měsících zintenzivnili své financování britské Konzervativní strany.

Největším dárcem je Ljubov Černuchinová, manželka bývalého náměsta ruského ministra financí Černuchina. Ta loni darovala britským konzervativcům více než 450 000 liber. 


Foto: Boris Johnson s ruským prodejcem zbraní Alexandrem Temerkou:



Bývalý zbrojařský milionář Alexander Temerko dal Konzervativní straně pro svého "přítele" Borise Johnsona za posledních sedm let 1,2 milionu liber a účastnil se spiknutí britských euroskeptiků s cílem svrhnout premiérku Theresu Mayovou.

Od roku 2010 dostala britská Konzervativní strana od Rusů více než 3,5 milionu liber. Od listopadu 2018 do října 2019 dostali konzervativci od ruských dárců nejméně 490 000 liber. Letos v květnu dostali konzervativci téměř 20 000 libewr od lobbistické firmy těsně spojené s ruskými zájmy.

Podrobnosti v angličtině ZDE


 

0
Vytisknout
6692

Diskuse

Obsah vydání | 12. 11. 2019