Moskva si v Sýrii vybírá svou kořist

8. 11. 2019

čas čtení 2 minuty
Společnost kontrolovaná přítelem ruského prezidenta se usazuje v lukrativním sektoru prodeje fosfátů, informují Chloe Cornishová, Asser Khattab a Henry Foy.


Státní továrnu na hnojiva nedaleko Homsu hlídají ozbrojení ruští žoldnéři a chrání tak klíčový prvek důležitého syrského fosfátového průmyslu.

Rozhodnutí Vladimira Putina podpořit vojenskou vahou Ruska syrského lídra Bašára Asada pomohlo zvrátit osmiletou občanskou válku ve prospěch režimu. Továrna v Homsu ukazuje na to, co Moskva dostala za odměnu: Lukrativní podíl v klíčovém syrském obchodování se strategickým zdrojem.

Odhaduje se, že Sýrie má jedny z největších zásob fosfátů na světě. Ty jsou klíčové pro výrobu průmyslových hnojiv. A společnost kontrolovaná ruským oligarchou Gennadijem Timčenkem, který je přítelem Vladimira Putina, zřejmě získává v tomto odvětví stále dominantnější pozici.

Syrská státní média v březnu 2018 informovala, že Lidové shromáždění ratifikuje smlouvu s Timčenkovou společností, Strojtransgaz Logistic, o provozování fosfátového dolu nedaleko města Palmýra.

Podle mediálních zpráv je stejná společnost také partnerem státní GFC v Homsu a tento rok získala smlouvu na provozování přístavu Tartús, odkud jsou fosfáty i hnojiva vyváženy do světa. Írán, který také Asadovu režimu poskytoval vojenskou podporu, získal slib přístupu ke klíčovým odvětvím, včetně práv na další fosfátový důl.

Syrský obchod s fosfáty není ilegální, ale část zisků z prodeje končí v rukou Asadova režimu, který se stal mezinárodním vyvrhelem kvůli brutálnímu vedení občanské války.

Fosfáty nepodléhají americkým, evropským sankcím, ani sankcím OSN. Ale obavy ohledně jednání se sankcionovanými entitami vedou zahraniční společnosti, aby se obecně syrským exportům vyhýbaly.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7622

Diskuse

Obsah vydání | 12. 11. 2019